I takové slovní přestřelky bylo možno včera zaslechnout na mimořádné schůzi zastupitelstva Prahy 10.

Na programu schůze byl jediný, ale o to výbušnější bod: konání místního referenda. Respektive, hned trojice referend.

Ta se podle návrhu starosty Prahy 10 Bohumila Zoufalíka mají konat ve třech termínech, v září během prvního a druhého kola doplňovacích senátních voleb a v říjnu při komunálních volbách.

Obyvatelé se v nich mají vyslovit o nulové toleranci k hazardu, o opravě stadionu Ďolíček nebo výstavbě hospice nebo parkovacích domů. A také o stavbě nové radnice. Právě tato otázka vyvolává největší rozruch.

Referendum kvůli radnici totiž na Praze 10 požadovala opozice a místní sdružení. Sepsala kvůli tomu i petici, kterou podepsalo téměř 10 tisíc lidí.

V petici ale podle radnice bylo skoro 2000 hlasů neplatných, a tak dokumenty nesplnily zákonnou normu pro vypsání referenda. Starosta se rozhodl referendum přesto vyhlásit. Ale v jiném znění, než zní návrh petice.

Radnice a osm dalších témat

Vedle upravených otázek o radnici k nim přibylo i osm dalších témat a místní se tak obávají, že to pro ně klíčové aby stavba nové radnice nestála víc než 500 milionů korun včetně daně z přidané hodnoty, nikoli 775 milionů korun bez DPH, na kolik je zatím vypsaná veřejná zakázka zapadne.

Požadují také, aby se o radnici rozhodovalo v termínu komunálních voleb, nikoli během druhého kola senátních voleb, ke kterým podle Českého statistického úřadu chodí na Praze 10 jen kolem 25 procent lidí. K tomu, aby referendum bylo závazné, je totiž potřeba minimálně 35procentní účast.

Jasné hlasování a starostův slib

Jak to dopadlo? Referendum se bude konat tak, jak navrhuje starosta Zoufalík. Zastupitelé se pro jeho návrh včera vyslovili vcelku jednoznačně: 23 hlasovalo pro, osm proti a jediný se zdržel.

Výsledek to nebyl překvapivý, na Praze 10 je totiž velmi široká koalice čítající ČSSD, ODS, Klub nezávislých (jehož lídrem je právě starosta a někdejší člen ODS Bohumil Zoufalík), Stranu zelených, ANO a Desítku pro domácí. A až na zastupitele Desítky pro domácí hlasoval zbytek koalice pro starostův návrh.

Starosta zastupitelům za jejich hlasy poděkoval s tím, že se právě „zapsali do dějin tohoto města". Autorům petice pak slíbil, že i kdyby k referendu „přišli jen tři lidé", bude se jím řídit.

„Okamžitě svolám zastupitelstvo a pro moji osobu a celý klub Nezávislí bude toto rozhodnutí závazné a předložím v tomto duchu usnesení," prohlásil včera.

Starostovi nevěří. Možné řešení: soud

Opozice mu ale nevěří. „Už proto, že otázky jsou v jeho návrhu referenda naformulované záměrně tak, aby se v nich lidé snadno mohli zmást. Zatímco my jsme například uváděli, že pořízení sídla nové radnice by nemělo přesáhnout částku 500 milionů korun s DPH plus úroky, oni uvádějí otázky dvě, jedna zahrnuje i pozemky a uvádí částku bez DPH, druhá je bez pozemků a bez DPH. Přitom tento na papíře zdánlivě drobný rozdíl hned dá 150 milionů korun," říká zastupitelka Pavlína Hájková z TOP 09, která je zároveň členkou přípravného výboru petice.

Ten zvažuje, že by se mohl obrátit i na soud. Sporné je prý například to, že vypsání tří referend během 20 dní se Praze 10 prodraží. „Neodpovídá to péči řádného hospodáře, stačilo by přece referendum jedno," uvádí Radek Lojda.

Soudní cesta by ale byla až nejzazším řešením. „Teď provedeme kontrolu vyřazených podpisových archů. Máme tým asi 15 dobrovolníků, jsme schopni to zkontrolovat během jednoho dne a případné chybějící podpisy doplníme," řekla k dalšímu kroku protestujících Renata Chmelová z koalice Vlasta.

Schází 600 podpisů

Zapeklitá situace kolem referenda tak ještě může mít pokračování. K tomu, aby občanské iniciativy prosadily svoji podobu referenda, potřebují získat podpisy od 10 procent obyvatel městské části.

V tuto chvíli jich podle vyhodnocení radnice po odečtení chybných podpisů schází přes 600. „Jsme schopni to zhruba během týdne doplnit," uvedl Lojda.

Mohla by se tak opakovat i situace z loňského roku na Praze 7: referenda se tam kvůli stavbě nové radnici konala dokonce dvě. Jedno v podobě, jakou navrhl starosta, druhé na základě požadavků signatářů petice. Obyvatelé nakonec dali přednost tomu, které sami podepsali, a zastupitelstvo zavázali, aby stavba radnice nestála víc než miliardu korun.

Spor na Praze 10 v kostce
Jak to začalo? Kvůli stavbě nové budovy radnice. Občanské iniciativy a opozice dlouhodobě protestovaly proti tomu, aby Praha 10 stavěla budovu za jednu miliardu korun. Pokud už má nová radnice stát, má městskou pokladnu přijít podle protestujících vyjít nejvýš na polovinu: 500 milionů korun. Zorganizovali kvůli tomu petici, pro kterou získali mezi obyvateli Prahy 10 téměř 10 tisíc podpisů. To podle zákona zavazuje zastupitelstvo k tomu, aby o daném požadavku občanů vypsalo referendum. Autoři petice navrhli, aby se referendum konalo v termínu komunálních voleb 10. a 11. října. Zastupitelé ale referendum nevypsali, protože podle kontroly petičních archů bylo téměř 2000 podpisů chybných. Autoři petice chtějí toto číslo prověřit a případně potřebné podpisy doplnit. Stihnout by to prý mohli během týdne.

Starostův zásah: Několik měsíců poté, co občanské iniciativy a opozice spustili petici, vystoupil se svojí aktivitou i starosta Bohumil Zoufalík. Občany Praha 10 před pěti týdny v dopisu vyzval, aby navrhli témata, o nichž by chtěli rozhodovat. Z údajných stovek odpovědí úřad vybral několik témat, mezi nimi i stavbu nové radnice. A právě k těmto tématům starosta navrhl uspořádat trojici referend ve třech různých termínech o dohromady 15 otázkách.

Proč starostův návrh kritizují? Opozice a občanské iniciativy tvrdí, že starosta chce množstvím referend téma rozmělnit a obyvatele znechutit, aby nepřišlo zákonem požadovaných 35 procent voličů. Starosta slibuje, že i tak bude výsledek referenda pro něho závazný, zákonem to však nijak vymáhat nelze. Podezřelé podle kritiků je i načasování: o radnici mají lidé hlasovat v nejméně atraktivním z trojice termínů: 26. a 27. září během druhého kola senátních voleb. Pochybnosti vyvolává též náhlá změna politiky radnice až dosud se na Praze 10 žádné místní referendum nekonalo, teď mají být hned tři. Sporné jsou podle kritiků i okolnosti starostovy výzvy občanům: Tážou se, proč k ní došlo až teď, během letních prázdnin. Zpochybňují i starostou proklamované „stovky" podnětů od občanů, k žádné veřejné prezentaci těchto výstupů totiž nedošlo, v podkladech k zastupitelstvu je jim věnován jen jeden odstavec.

Politické souvislosti: Kvůli blížícím se komunálním volbám se jich objevuje řada. Část autorů petice mezitím založila koalici Vlasta, která v letošních volbách kandiduje. Starosta je tak kritizuje, že se sice tváří jako občanská iniciativa, ale také se snaží získat politické body. Bohumil Zoufalík, který se starostou Prahy 10 stal loni po rezignaci Milana Richtera, zase čelí kritice, že po vyloučení z ODS, kdy založil Klub nezávislých, se snaží získat kladné body podporou referenda. Na zastupitelstvech zuří otevřený boj mezi koaliční ODS a opoziční TOP 09. A otazníky vyvolává i počínání Strany zelených: zatímco na Praze 7 v podobném sporu zelení stáli za občanskými iniciativami, na Praze 10 hlasují se starostou Zoufalíkem.