S umisťováním čidel chce radnice začít v Melantrichově ulici. „Odtud budeme pokračovat Rytířskou ulicí, a to až na křižovatku s Perlovou a Uhelným trhem," řekl Bureš. Tady bude na sloupku umístěn infopanel, který bude ukazovat, kolik je v ulicích volných míst k parkování. „Řidiči nám tak nebudou zbytečně kroužit ulicemi," dodal místostarosta.

Po umístění čidel chtějí radnice s magistrátem jejich fungování vyhodnotit. „Pokud se osvědčí, mohli bychom je rozšířit i do dalších ulic v Praze 1. V této fázi by pak jejich umístění platilo město, v Melantrichově a Rytířské je bude financovat městská část," řekl Dolínek.

Jedním z důvodů, proč chce „jednička" čidla zavést, je vysoký počet řidičů, kteří při hledání místa krouží ulicemi centra. Jakmile dojedou po Národní třídě do Perlovy a nenajdou místo, okolními ulicemi kličkují zpět na Národní třídu, jinam ani nemohou. „Když by byla čidla v širší oblasti, dozvěděli by se už třeba u Národního divadla, že žádné místo není volné a do oblasti by ani nezajížděli," řekl Bureš.

V centru Prahy fungují zóny placeného stání. V těch mohou parkovat pouze majitelé parkovací karty. Na některých místech jsou umístěny parkovací automaty, kde mohou na omezenou dobu zastavit také ostatní řidiči.

Čtěte také: V hlavním městě přibude v budoucnu 1090 parkovacích automatů