„Liknavostí asi úředníků hlavního města Prahy, kteří neaplikovali možnosti, které jim dává zákon a vyhlášky, došlo k tomu, že segwaye jezdí stále," řekl radní Solil.

Dočasné značky měly chránit mosty

S tím Dolínek nesouhlasí. „Dočasné dopravní značení by to umožnilo (zákaz) alespoň v nejpostiženějších lokalitách. Praha 1 to ale bohužel odmítla s tím, že chce počkat na stálé značení," sdělil.

Dočasné značky měly ochránit mosty, Staroměstské náměstí a Celetnou ulici. Podle Prahy 1 by ale nebyl zákaz tak dobře vymahatelný jako při stálém značení.

Zákaz možná už na konci listopadu 

Původně mohl být zákaz při dodržení všech lhůt podle Bureše vymahatelný od poloviny listopadu. Podle nynějšího stavu to bude nejspíš na konci listopadu. „Náš propočet vychází z maximálních lhůt, které úředníci mají," dodal Bureš. Podle něj by je ale mohli výrazně zkrátit.

Zákaz vozítek Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Do té doby zákon na dvoukolová elektrická vozítka pohlížel jako na chodce. Na provoz vozítek, která si na cesty po památkách půjčují většinou turisté, si dlouhodobě stěžovali občané a radnice Prahy 1.

Čtěte také: Prahou stále brázdí segwaye. Přes zákaz