Spor začal řešit magistrát a posléze i ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které nedávno zrušilo rozhodnutí stavebního úřadu. Vedoucí úřadu Oldřich Dajbych ale tvrdí, že záchranné stavby byly nutné, jinak by dům spadl.

„Svědomí mám víc než čisté. Musíte si vybírat v rozhodnutí – jestli budete riskovat, že za měsíc dva objekt spadne a pak budete bezprostředně vystaven soudnímu stíhání. Nebo se rozhodnete, že ho necháte zabezpečit, máte s tím spoustu problémů, ale víte, že objekt už nikoho neohrozí," řekl Dajbych, který připomněl nedávný případ budovy Prague Marina v pražských Holešovicích. Kvůli posunu nosné konstrukce tam byli obviněni čtyři lidé z nedbalostního obecného ohrožení.

Stavební úpravy domu v Úvoze 18 budí emoce už několik měsíců. Obyvatelé sousedních objektů pravidelně interpelují na jednáních zastupitelstva, ukazují obrázky s prasklinami na zdech vlastních domů a tvrdí, že majitelka vybourala ve svém domě vnitřní zdi, zbourala trámové stropy a začala stavět výtahovou šachtu. „To nejsou záchranné práce, to je stavba, na kterou je potřeba stavební povolení," tvrdí Lenka Málková, obyvatelka sousedního domu, která na vlastníka i úřad podala několik žalob. Loni v říjnu jí soud vyhověl a vydal předběžné opatření na zastavení prací.

O rekonstrukci domu se pokusil už předchozí vlastník

Nyní je dům zakonzervován. „Garantuji, že objekt je na deset let bezpečný. Teď se tím může zabývat magistrát, soudy, sousedé, ale už nebude nikoho ohrožovat," uvedl Dajbych, který prý nařizuje záchranné práce jen v nejnutnějších případech. „V deseti až dvaceti případech za rok," uvedl.

Šéf stavebního odboru hájí i úpravy domu. „Nedošlo k navýšení o dvě patra, jak tvrdí sousedé. Dokumentace, podle které se začalo zabezpečovat, byla v souladu s tím, jak objekt vypadal předtím," uvedl. Pokud došlo k narušení zdí u sousedů, nese zodpovědnost stavebník, uvedl.

Dům v památkové zóně je ve špatném stavu dlouhodobě. O rekonstrukci se pokusil už minulý vlastník, v roce 2007 získal nepravomocné stavební povolení. Odvolali se ale sousedé, kteří mají námitky i proti současné rekonstrukci. „Už tehdy měl vlastník projektovou dokumentaci, stanovisko památkářů, hasičů, životního prostředí. Přes odpor sousedů ale nakonec neměl sílu, aby prosadit stavební povolení," uvedl Dajbych. Majitel nakonec v roce 2010 objekt prodal.

Budoucnost domu je nyní nejistá. Soudy prověřují zákonnost postupu ministerstva i magistrátu. Podle Dajbycha to může trvat libovolně dlouho. Právní zástupce majitelky Petr Zderčík řekl, že majitelka objektu bude i přes běžící soudní spory žádat o stavební povolení.