Největší výdaje plánuje na školství (80 milionů korun), bytový fond (82,2 milionu korun) a zdravotnictví (44 milionů korun). Většinu částky vyhrazenou pro zdravotnictví získá na svůj provoz Nemocnice Na Františku, kterou městská část vlastní.

„Oproti schválenému rozpočtovému provizoriu došlo k navýšení provozního příspěvku pro Nemocnici Na Františku o 6,3 milionu korun. Jedná se o změnu vyvolanou navrženým a projednaným rozpočtem nemocnice na rok 2016," píše se v důvodové zprávě k navrhovanému rozpočtu. Opozice kritizuje, že nemocnice stojí čtvrť čím dál víc peněz.

Magistrát městské části převede na výkon státní správy 90,2 miliony korun. Na mzdy zaměstnanců městské části a jejích příspěvkových organizací by mělo jít příští rok 176 milionů korun. Například na péči o veřejnou zeleň půjde přes 28 milionů korun.

Oprava Werichovy vily

Z investic patří mezi největší oprava Werichovy vily na Kampě za 35,5 milionu korun, rozšíření kamerového systému a zabezpečení přechodů pro chodce za 33,6 milionu korun nebo výstavba půdních bytů v domech v majetku městské části za 31 milionů.

Dalších 30 milionů půjde na úpravy půdních prostor v základní škole na náměstí Curieových a 25 milionů korun rozdělí městská část jako granty na obnovu bytového fondu. Počítá také s 10 miliony korun na objekt Jáma ve Štěpánské ulici, kde má sídlit dohledové centrum policie. Celkem vyjde na 26 milionů.

Loňský rozpočet pracoval s výdaji 862,2 milionu a příjmy 790,5 milionu korun. Plocha Prahy 1 je 550 hektarů, což je asi setina plochy hlavního města. Žije tu 2,5 procenta jeho obyvatel, asi 30 tisíc lidí.

Většina městských částí také hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Kvůli pozdnímu termínu schválení rozpočtu hlavního města stihly své rozpočty projednat jen Praha 3, 4 a 6. Rozpočtové provizorium ukládá čtvrti hospodařit až do schválení rozpočtu každý měsíc s jednou dvanáctinou schváleného rozpočtu z loňského roku.

Čtěte také: Opravy, koupaliště, parky: radnice chystají řadu investic