Na stromech před letenským blokem domů zvaných Molochov se v pondělíobjevily zelené plakáty s nápisem: „Chtějí mě pokácet, pomozte mě zachránit!“ V opodál stojícím petičním stánku vám pak členové Strany zelených vysvětlili, že se můžete stát patronem jednoho ze stromů.

První podpisy

První tři už ochránce mají, neboť do kampaně se zapojila spisovatelka Olga Sommerová a dva členové skupiny The Plastic People of the Universe Eva Turnová a Vratislav Brabenec, který se kdysi živil i jako zahradní architekt.

Petiční akce organizovaná Stranou zelených má hned několik požadavků. Především protestuje proti rozšíření vozovky v ulici Milady Horákové z jednopruhové na dvoupruhovou v obou směrech. Kvůli tomuto rozšíření by se musel zúžit chodník pro pěší a stromořadí před Molochovem by muselo být vykáceno.

Více pruhů, více aut

Mluvčí sedmé městské části Martin Vokuš však argumentuje, že rozšířením vozovky se dosáhne plynulého provozu a předejde se dopravnímu kolapsu před křižovatkou na Letenském náměstí. „Rozšíření se navíc týká jen krátkého úseku kolem tramvajového ostrůvku. Zde by se chodník zkrátil o 50 centimetrů. Odstraněny budou pouze nemocné stromy, zdravé budou přesazeny, nejspíše do oblasti Letenské pláně. A odstraněnou zeleň nahradíme novou výsadbou,“ sdělil Vokuš Deníku.

Organizátor petiční akce Ondřej Mirovský však na tato vysvětlení neslyší. „Stromy zde mají důležitou funkci, chrání obyvatele před prachem z rušné silnice. Přesazení většinou nepřežijí a bude trvat dalších 20 až 30 let, než nové stromy dorostou. Dva pruhy v obou směrech jsou zbytečné, ke zklidnění provozu to nepřispěje, protože řidiči stejně mají tendenci jezdit tam, kde je volno,“ dodal.

„Očekáváme minimálně tisíc podpisů pod peticí,“ řekl Ondřej Dubský, další z organizátorů akce. „Založili jsme také skupinu na Facebooku, do které se od středy přihlásilo už 160 lidí. A tady v Molochově je asi 300 domácností, my zde budeme stát s petičním stánkem jednou až dvakrát týdně,“ doplnil Mirovský.

Tlak občanů už jednou pomohl

Strana zelených již jednou slavila úspěch s iniciativou „Zachraňme Letnou“. Tehdy občané vyjádřili nesouhlas s plánovaným budováním Oceanária a Národního fotbalového stadionu.

Primátor Pavel Bém (ODS), kterému byla předána petice se 7400 podpisy, se tehdy na zasedání zastupitelstva magistrátu vyjádřil, že Letná zůstane klidnou a odpočinkovou zónou města.

„Primátor slíbil, že se zde nebude stavět ani chobotnice, ani Oceanárium, ani stadion,“ vzpomíná Mirovský. „A tehdy jsme uspěli. Je to jen o tlaku občanů,“ uzavírá David Binar, spoluorganizátor akce a člen zastupitelstva Městské části Prahy 7.

PETRA KOTVOVÁ