Připomeňte si prostřednictvím fotogalerie loňský ročník Prague Food Festivalu.

Tentokrát jde opravdu o výjimečný ročník, kdy se vedle michelinských hvězd Romana Pauluse, Oldřicha Sahajdáka či Riccarda Lucquea představí i školní kuchařky. Celé tři dny se opět ponesou 
v duchu hesla Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!

Ve stáncích špičkových podniků lidé najdou speciality jako guláš ze sumce z třeboňského rybníka Svět, syrové veganské sushi s čerstvým wasabi, burgundské šneky s česnekovým máslem nebo studenou třešňovou polévku se sorbetem ochuceným griotkou.

Na svátku gurmetů se poprvé představí regionální top restaurace z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2014. Můžete tak pojíst kapří hranolky ze Šupiny v Třeboni, romanovské biojehněčí z Farmy Košík z Tuchomi nebo lahůdky vítěze ankety Chateau Mcely.

Pokud jste si nezajistili vstupenky na pražský svátek jídla v předprodeji, můžete si je koupit přímo na Hradě a porovnat um vládců luxusních i školních kuchyní.

Průkopnická totiž letos bude prezentace odborníků na zdravou výživu a školní stravování. Představí se třeba iniciátorky projektu Jídelna snů Monika Urbanová a Blanka Turturro.

„Stravování dětí nám leží na srdci. 
S tím souvisí potřeba úpravy zastaralého spotřebního koše, který již neodpovídá životnímu stylu současných školáků, a je tak neefektivní pro všechny zúčastněné," vysvětluje producentka PFF Monika Maurerová, manželka zakladatele festivalu Pavla Maurera. Deník se jí zeptal, co by se mělo stát, aby se ani ve školách nejedlo „blbě".

Rozhovor s Monikou Maurerovou

Monika MaurerováSnahy dostat lahodnou, ale nezvyklou stravu do školních jídelen nejsou moc úspěšné. V Británii tak pohořel projekt hvězdného kuchaře Jamieho Olivera. Dá se vůbec pohnout s tím, co chtějí děti najít na talíři, například smažené rybí prsty s kaší nebo knedlíky s omáčkou?

My věříme, že ano. Na letošním PFF se v pátek představí ZŠ Tusarova Praha 7, 
v sobotu 10. školní jídelna Plzeň, čímž chceme ukázat, že již existují státní školy, kde vaří zdravě, kvalitně a které jsou pro ostatní příkladem. Návštěvníci ochutnají typické školní obědy z těchto škol. Posuďte sami: tomatová polévka s ovesnými vločkami, brokolicové karbanátky či jogurt s bulgurem, jablky a skořicí. Pokud jsou na těchto místech osvícené paní kuchařky i ředitelky a umí nabídnout zajímavé menu či recepty, tak to dětem chutná. Zmíněné školy to dokazují. 
V neděli na PFF ukážeme například zdravé školní svačiny od Fresh & Tasty.

Nese vaše spolupráce s odborníky na školní stravování nějaké konkrétní ovoce?

Podařilo se nám dát dohromady zajímavé odborníky a iniciativy, které třeba zatím zastávají různé pohledy na současnou výživu ve školách, a z toho máme velkou radost. Když budou tyto subjekty táhnout za jeden provaz, tak věříme, že se může něco změnit. Například v sobotu ve 14.30 bude mít na PFF přednášku Jana Dostálová, místopředsedkyně Společnosti pro výživu, a Margit Slimáková, odborná garantka občanské iniciativy Skutečně zdravá škola. Věříme, že tyto přednášky, které budou probíhat po tři festivalové dny, budou zajímat jak širokou veřejnost, tedy hlavně rodiče, tak média, a že se začne více hovořit o spotřebním koši, který je podle našeho názoru nutné změnit.

V tématu Deníku se věnujeme varovným číslům, která dokazují, že české děti tloustnou, málo sportují a špatně jedí. Máte recept, jak tomu čelit?

Nejdůležitější je přístup rodičů. Když například dítě doma vidí, že tatínek leží celé dny na sedačce, kouká na televizi a k tomu pojídá párky, tak to asi není úplně ideální příklad. Sdružení Mau teď nedávno podpořilo malé basketbalisty týmu Sokol Pražský, na dresech měli místo nudného komerčního loga slogan „Nejezte blbě", fanouškům se to moc líbilo a na mistrovství České republiky v basketbalu naši třináctiletí kluci zvítězili. Kluci hráli skvěle, ale věřím, že tím podpořili také zdravý životní styl.

Je jistě bohulibé zajímat se 
o složení školní stravy, ale bohužel někde mají i jiné problémy. Zpravodajové Klatovského deníku zjistili, že pro mladé rodiny bývá problém uhradit dětem obědy na celý měsíc předem. 
V Plzni například radnice uvažuje o založení obědového konta pro nemajetné rodiče. Pokud vím, i vy se zabýváte charitativními projekty, loni jste pět 
z nich podpořili 350 tisíci korun. Budete tento segment své činnosti rozšiřovat?

Ano, odpovídá to naší filosofii Nejezte, nepijte ani nežijte blbě! Letos na PFF představíme nový projekt Ceny české gastronomie - nejlepší a nejzajímavější šéfkuchaři, farmy, bioprodukty či osobnosti ovlivňující českou gastronomickou scénu. Jedna z kategorií se nazývá Dobrý čin roku a právě v této kategorii představíme zajímavé charitativní gastronomické počiny. V Míčovně proběhne talkshow s Janem Pokorným z Radiožurnálu a zúčastní se jí zástupce jednoho z nominovaných projektů - Hostina pro tisíc. Výsledky Cen české gastronomie vyhlásíme na podzim a opět tyto charitativní subjekty finančně podpoříme.