Domácí majonéza nebo pošírované vejce? Na venkovních festivalech na podobné dobroty radši zapomeňte. Podle hygieniků je třeba ostražitosti, zvlášť při aktuálních letních teplotách. Nejméně sedm účastníků Festivalu ambasád v Dejvicích minulý týden onemocnělo salmonelózou.

Poslední kontrolní den na stavbě v Korunovační ulici.
Zklidnění Korunovační budí vášně. Zahltí „Kulaťák“?

Výskyt střevní bakteriální infekce mezi účastníky akce potvrdila Hygienická stanice hlavního města Prahy. Její zaměstnanci nyní provádějí kontrolu vzorků surovin použitých při přípravě pokrmů. Výsledky testů by mohly pomoci odhalit zdroj nákazy.

Počet nakažených už by neměl růst 

Nepříjemné dohře se salmonelou nešlo podle organizátorů při nejlepší vůli zabránit. „Hygiena a řada dalších kontrol k nám na trhy chodí pravidelně a nikdy nebylo zjištěno žádné pochybení," sdělila za spolek Farmářské trhy Andrea Vodňanská s tím, že všichni prodejci byli předem upozorněni na povinnost dodržovat veškeré hygienické, veterinární a technické postupy, které jsou v provozním řádu tržiště Kulaťák a také Prahy. „V tomto počtu není možné kontrolovat každého jednotlivce," doplnila. Organizátoři i zaměstnanci ambasád prý navíc jídlo z festivalu sami konzumovali a nikdo z nich zdravotní problémy neměl.

Podle radnice Pra- hy 6, spolupořadatele Festivalu ambasád, jsou aktuální případy salmonelózy vzhledem k rozsahu akce nejspíš výjimečné a další by přibývat neměly. Na festivalu se sešlo okolo 12 tisíc lidí, což je zhruba dvojnásobek oproti průměrné účasti na běžných sobotních trzích. Podle mluvčího šestky Martina Churavého k nákaze přispěly vysoké teploty i vlhkost vzduchu v den akce a pravděpodobně i narušená imunita nakažených. „Příslušná hygienická stanice ještě provádí další šetření. Už teď je ale na základě inkubační doby patrné, že počet hlášených onemocnění by neměl v souvislosti s festivalem růst," řekl Pražskému deníku.

Dopravní zácpy na Kulaťáku.
Kulaťák opět stojí. Na jak dlouho tentokrát?

Na festivalu bylo celkem 55 stánků 

Do Festivalu ambasád na Vítězném náměstí se letos zapojilo 37 zastupitelských úřadů, což je téměř polovina ze všech diplomatických misí v Česku. Speciality ze všech kontinentů ochutnávali návštěvníci festivalu u celkem 55 stánků. Nejsilnější zastoupení 18 měla Asie.

Lidé si mohli pochutnat třeba na vietnamských závitcích nebo na masových koulích u stánku Demokratické republiky Kongo. Dosavadním dvěma ročníkům globálního festivalu předcházely ochutnávky asijských a afrických jídel v rámci Farmářských trhů na Kulaťáku, připomíná jeden z organizátorů Pavel Šťastný.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: V Bubenečském tunelu vystřídají auta technici

„Podobné akce v menším měřítku jsme už pořádali, například země Jihovýchodní Asie se k nám pravidelně vrací," řekl Šťastný s tím, že nápad oslovit všechny ambasády iniciovali velvyslanci Thajska a Malajsie. „Takto velkou akci jsme však uspořádali v loňském roce poprvé. Její úspěch nás překvapil, zájem ambasád i návštěvní-ků byl enormní, proto jsme akci zopakovali i letos," dodal Šťastný.