Známá vilová čtvrť Hanspaulka vyrostla na původně viniční oblasti. Dnes se zde nachází řada vil od významných architektů, které navrhovali slavným osobnostem první republiky. Jednou z nich je i Lída Baarová. A právě její vila je stěžejním bodem naší další vycházky.

Hanspaulka Lídy Baarovénejbližší vycházka se uskuteční ve středu 28. září v 17.30 hodin
sraz je na zastávce U Matěje, terén je vhodný pro vozíčkáře i kočárky

Praha Neznámáje projekt Petra Rysky, který jej založil v roce 2013
neznámá zákoutí metropole představuje na webu www.prahaneznama.cz
facebookový profil sleduje přes 81 tisíc fanoušků.
Vila se stavěla na konci třicátých let

„Vila Lídy Baarové je mimořádné dílo architekta Ladislava Žáka. Je to jedna z jeho tří hitovek. Další je Fričova vila v Hodkovičkách a třetí Hajnova vila ve Vysočanech," popsal Petr Ryska, autor Prahy Neznámé.

Samotná Lída Baarová se však na stavbě své slavné vily vůbec nepodílela. „Lída do stavby moc zasahovat nemohla, protože zrovna prožívala svůj románek s ministrem propagandy Goebbelsem v Německu. Vila se stavěla v letech 1937 a 1938," vysvětlil Ryska.

Hanspaulka nabízí pěkný výhled

Na stavbu proto dohlíželi její rodiče, manželé Babkovi. Dům byl rozdělen na dvě části. Větší byt obývali oni, menší Baarová. „Její část bytu se odlišovala v tom, že měla ložnici v přízemí a obývací prostor nahoře tak, aby se mohla kochat nádherným výhledem na Hradčany, který jí dodával inspiraci," doplnil Ryska.

Nádherný výhled nabízí i další místa Hanspaulky. Více se o nich dozvíte v následující mapě a také přímo na vycházce.

Hanspaulka. Infografika. Zdroj: redakce

Čtěte také: V Tančícím domě je hotel, nabízí luxusní nocleh a výhled na Hrad