Nepálský organický čaj sběrači na svazích Dhankuty sklidili začátkem dubna.
sobotu si jej mohli prvně koupit znalci a milovníci čajových nápojů na akce nazvané Dubnová čajová revoluce. Podobně jako se slaví příchod jara, milovníci čajů setkáním, prodejem produktů a doprovodnými koncerty oslavili první jarní čajovou sklizeň.
Na pódiu vyhrávají bubny z Nepálu a Číny. První zájemci v poklidu ochutnávají novou nabídku zelených lístků, která dorazila do Čech. Na degustaci vín už si našinci zvykli, degustace čajů je přeci jen v pražské kotlině vzácnější.
„Je to zajímavé, každý v čaji cítí něco jiného. Někomu chutná bílý čaj, jiný pije pouze zelený,“ komentovala prodavačka u stánku Lu Yu Tea.
Po ochutnávce více než čtyř různých druhů čajů už chuťové buňky odmítají zaznamenat rozdíl. Za zvuků tympánů z Číny a v příjemném přítmí jako by se zastavil uspěchaný čas. Do světa odpočinku zvou i záhadné pojmenování čajů: Zelený meč, Dračí studna, Časné jaro, Zelená opice, Nemá strach ze zimy.
Odborníci na pití čajů se shodují v jednom: Čajové směsi v pytlíkách prodávané v ochodech mají s opravdovým čajem jen málo společného. „Je to jen odpad z čaje, který je navíc navoněn chemickými aroma,“ domnívá se Coj Genadij, který se čajům z čínské oblasti věnuje už osm let. Podle něj se i čeští zákazníci začínají ohlížet po kvalitě. „Radši si za opravdu kvalitní čerstvý čaj připlatí,“ prozrazuje svoji zkušenost prodejce. I peněženka pocítí zaručenou kvalitu čajů, které hned po sklizni dorazí do Čech. Třicet gramů čínské Dračí studny, která je zpracovávána výhradně ručně stojí 260 korun. K čajovému rituálu ovšem také patří odpovídající nádobí. V prostorách divadla se keramické i skleněné hrníčky čimalinké misky daly rovněž pořídit. Oslavy první jarní čajové sklizně doplnily s sobotu večer koncerty inspirované východní kulturou.
Čaj v pytlíku je ochucený odpad
Prodejce a dovozce čajů z Číny Genadij Coj je původem z Koreje, ale dvacet let žije v Česku. V jeho češtině je jen lehký přízvuk, jinak mluví bez chyb.
Jak jste se dostal k prodeji čajů?
Před osmi lety jsem začínal s prodejem čajové keramiky. Pak jsem zjistil, že v čaji je obrovský potenciál.
Dá se uživit tím, že máte čajovnu?
Čajovny dělím na dva druhy. Jedna je výdělečná,a ta je pro mladé holky a kluky, kteří chtějí zakouřit vodní dýmku. To už není moc o čaji, ale spíše o posezení.Uživit se tím, že provozujete klasickou čajovnu je těžké, protože málo lidí pije jenom čaj. Mnoho lidí si čaj koupí a pije ho doma.
Jakým způsobem pijete čaj vy?
V Čechách je zažitá taková kultura, že si zalijete pytlíkový čaj.
Myslím, že už se to zlepšilo. Čaj si oblíbila mladší generace, která k nám chodí a chce si nechat poradit, jaký čaj má koupit. Lidi se učí. A chtějí kvalitu.
Jaký čaj máte nejradši?
Piju všechny, nemám žádného favorita.
Jak si mají lidé čaj vybírat?
To je jednoduché, musejí dát na první dojem. Čaj jim buď chutná nebo ne. Pokud ne, tak musejí zkoušet dál.