Podle průzkumu ministerstva zemědělství a Státní zemědělské a potravinářské inspekce mezi 2209 respondenty považuje 99 procent z nich informace na webu Potraviny na pranýři za důvěryhodné i užitečné a při nákupu potravin nebo výběru restaurace se jimi řídí.

Koupaliště. Ilustrační foto.
Poslední tropický víkend je před námi. Jak si stojí pražská koupaliště?

„Potraviny na pranýři se staly přirozeným prvkem a stabilní součástí trhu s potravinami,“ uvedl ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica. Rok od spuštění webu vznikla také mobilní aplikace, která umožňuje posílat podněty ke kontrole přímo z provozoven. Nainstalovalo si ji už více než sedmdesát tisíc uživatelů.

Majitelé prvozoven se svými žalobami neuspěli

Od roku 2015 naleznou lidé na webu také informace o provozovnách, které museli jejich majitelé uzavřít nejčastěji kvůli zásadním hygienickým nedostatkům. K polovině letošního roku jich bylo přesně 497.

Parkování. Ilustrační foto.
Praha chce provozovat desítky parkovišť sama. Soukromníkům vypoví smlouvy

Zveřejnění informace o uzavřených provozovnách se ale jejich majitelům vůbec nelíbilo. „Žádná žaloba, která by proti nám uspěla, ovšem neexistuje. Vzpomínám si, že jedna dokonce skončila u veřejného ochránce práv,“ podotýká Klanica.

Nyní už má projekt takové jméno, že web sledují i výrobci nebo dovozci, aby zjistili, jak se daří konkurenci nebo zda se na stránkách neobjeví jejich výrobky. „Projekt za pět let dokázal, že je při informování a ochraně zájmů spotřebitelů i férově podnikajících provozovatelů účinný,“ tvrdí ministr zemědělství Marian Jurečka.

Návštěvnost webu letos přesáhla 4 300 000 uživatelů. V průměru si pak dotyčný zobrazí pět položek a stráví zde kolem tří minut.

Neukáznění chodci
Riskantní jednání chodců a řidičů natočila řidička tramvaje

Potraviny na PranýřiZdroj: Deník