Po vzoru Amsterdamu a Budapešti by i česká metropole ráda ušetřila za osvětlení. Jen letos za něj zaplatí 165 milionů korun. Chytrá technologie může být skutečně úsporná, což Pražskému deníku včera potvrdil i děkan dopravní fakulty ČVUT a odborník na chytré technologie ve městech Miroslav Svítek.

Město podle něj může ušetřit peníze a elektřinu. Ovšem méně světla v ulicích s sebou nese i rizika. Například tehdy, pokud se lampy špatně nastaví.

Schopnosti chytrých lamp se mohou lišit 

„Když se světlo ztlumí příliš, nebo dokonce vypne, tak v místě narůstá kriminalita.Třeba v obytných čtvrtích se světlo dá ztlumit, aby lidem tolik nesvítilo do domů, ale když není u silnic dostatečné osvětlení, vzrůstá počet krádeží v autech," vysvětluje děkan.

Schopnosti chytrých lamp se mohou značně lišit. Od amsterdamského osvětlení na potemnělé cyklostezce v přístavu, které lidé při průjezdu pomocí mobilních telefonů rozsvěcují a které podle počasí a počtu chodců v ulicích pozná, jak intenzivně má svítit. Až po světla, která „jen" sama poznají, když nastane tma.

Lampy dokážou nabíjet mobilní telefony 

V Praze už fungují tři chytré lampy, a to ve Vršovicích a u bazénu na holešovickém Výstavišti. Moderní technologie kromě osvětlení nabízí také wi-fi připojení, nabíjení elektromobilů a elektrokol nebo měří kvalitu ovzduší. Nechybí ani SOS tlačítko, jehož prostřednictvím si mohou Pražané přivolat pomoc přes tísňovou linku 112.

Podobných světel by v metropoli mohlo být za několik let tisíce. Pokud bude politická vůle. Podle Svítka z ČVUT by nové lampy měly umět rozsvěcet a zhasínat v parcích v jiný čas než třeba na hlavních komunikacích nebo na přechodech pro chodce, stejně jako měnit intenzitu záření. „Navíc dokážou nabíjet mobilní telefony, měřit hustotu dopravy, množství volných parkovacích míst nebo pohyb chodců," vyjmenovává.

Obměna se bude týkat vhodných lokalit 

Hlavní město má v plánu do dvou let vyhlásit na instalaci chytrého osvětlení veřejnou soutěž. „Příští rok počítáme s pilotními projekty, chceme znát možnosti, které dnes trh nabízí," řekl Pražskému deníku radní Karel Grabein Procházka (ANO). Samotná instalace by proběhla v následujících dvou letech. Všech 140 tisíc lamp by se ale výměna nedotkla.

Obměna se bude týkat jen určitých tepen a vhodných lokalit. Opozice je k inteligentnímu osvětlení skeptičtější, zejména co se týká poměru nákladů na pořízení a užitku.

Musí se vzít v úvahu i provozní náklady

„Mohou to být jednodušší nápady, které budou pozitivní, nebo drahé a složité projekty, u kterých nejde jen tak říct, že jsou výhodné," říká Ondřej Profant (Piráti). S větší počáteční investicí počítá i děkan Svítek.

„Pořízení dražší bude, ale u podobných smart řešení obecně platí, že se musí vzít v úvahu nejen cena za nákup, ale i následné provozní náklady a životnost. Primitivnější technologie je levnější, ale ve výsledku může vyjít dráž," uzavírá.

Osvětlení metropoleSprávu pražského osvětlení převezme od července 2017 městská firma Trade Centre Praha.
Praha původně vypsala soutěž za 1,8 miliardy korun na správce, letos v listopadu ji ale radní zrušili.
Nyní se o více než 140 tisíc světel v metropoli stará společnost Eltodo.

Čtěte také: Správu osvětlení v Praze od července převezme Trade Centre Praha