Kavárnu si vandal vybral zřejmě pro postoj majitele, který propaguje heslo „Hate free", tedy toleranci k menšinám nebo uprchlíkům.

Několik kaváren včetně stanice metra B Karlovo náměstí v sobotu v noci poničili neznámí pachatelé, kteří je pokreslili převážně nacistickými symboly.

„Nezastraší mě. Žádné prohlášení ale neudělám, s takovým útokem musím počítat, když provozuji kavárnu, která má svůj názor. Rozhodně ji nezavřu a nepřestanu," řekl Kobza, který je autorem akce piána do ulic nebo poesiomatu na náměstí Míru.

Hadry a ředidlo

Čištění nápisů začalo zhruba v 15 hodin, kdy Kobza společně s dobrovolníky vzal do ruky hadry a ředidlo a jali se smývat hanlivé znaky a nápisy. Na piano k tomu hrál přímo na ulici Feri. Pak se přidal ke Krnáčové a na štaflích vystřídal Kobzu při omývání reklamního poutače. „Já nic nedělám, já jsem politik," žertoval Feri.

S Krnáčovou si následně půjčovali čisticí prostředky, když smývali červenou barvu z hrnku u vchodu do kavárny.

Primátorka uvedla, že je potřeba, aby se město oficiálně distancovalo od takových projevů. Podle ní ale nemá, kromě městské policie, možnost, jak takovému jednání zabránit. „Musíme především vést a iniciovat diskusi, abychom takovým projevům předcházeli," ře­kla.

Sedm případů

Hanlivé nápisy se na několika místech v Praze objevily v noci na neděli. Policisté nyní vyšetřují sedm takových případů a po viníkovi, či vinících pátrají.

Pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan v pondělí uvedl, že jsou podezřelí z poškození cizí věci sprejerstvím, z podněcování k nenávisti vůči jiné skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z trestného činu projevů sympatií k hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

V případě odsouzení jim za to hrozí až tři roky vězení.

Čtěte také: Čmáralové asi mají na triku zločiny proti lidskosti