Ze seznamu byl vyňat astrofyzik Jiří Grygar. Místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že se tak stalo na Grygarovu vlastní žádost, blíž to nezdůvodnil.

„Velice si vážím postoje Jiřího Grygara, že se vzdal možnosti získat vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana," uvedla na facebooku místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Poslanec ODS Martin Novotný podotkl, že Grygarův krok je pro něho důležitější signál, než bude říjnový ceremoniál udílení vyznamenání na Hradě.

Poslanci ODS a TOP 09 chtěli, aby Sněmovna hlasovala o nominacích po jednotlivých jménech. Na seznamu jsou podle nich i sporní lidé, které nemůžou podpořit. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik podotkl, že i pro jeho klub figuruje mezi nominanty řada kontroverzních jmen, vcelku by ale komunisté seznam podpořili. Nakonec se z rozhodnutí Sněmovny hlasovalo po jménech. Podporu – větší či menší – dostali všichni navržení.

Kuttelwascher se řadí mezi stíhací esa britského královského letectva za druhé světové války. Klemeš je posledním žijícím výsadkářem z anglického výsadku na území někdejšího Protektorátu Čechy a Morava.

Na druhé nejvyšší vyznamenání, Řád T. G. Masaryka, poslanci navrhli Jiřího Bradyho, který přežil holokaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. Na medaili Za hrdinství Sněmovna nominovala devět osobností, na medaili Za zásluhy pak 22 lidí. Seznam čítá celkem 34 jmen. Poslanci vybírali celkem z 53 návrhů.

Na medaili Za hrdinství poslanci nabídli Zemanovi válečné veterány Antonína Šubrta, Jozefa Haríňa (oba in memoriam) a Karla Astera, Davida Bartoše, jenž zachránil starší pár z hořícího domu, a otce a syna Emanuela a Josefa Zimu, kteří pomáhali za války v Budapešti při záchraně slovenských a maďarských Židů. Šanci na zisk tohoto vyznamenání mají taky Jan Rom a Petr Dřevikovský, kteří zachránili posádku havarovaného auta, a Jiří Nesázel, jenž zachránil lidský život při střelbě v uherskobrodské restauraci.

Mezi sněmovními nominanty na medaili Za zásluhy jsou taky válečný veterán Alois Dubec, protikomunističtí odbojáři Jaroslav Vrbenský a Vojtěcha Hasmandová (in memoriam) a kněz Benno Beneš. Šanci na toto ocenění mají dětský onkolog Jan Starý, Jaromír Vašků, pod jehož vedením se v Česku provedly první aplikace umělého srdce, chirurg a traumatolog Leopold Pleva a pneumolog a ftizeolog Miloš Pešek.

Prezident může i nemusí vyhovět

Poslanci na medaili Za zásluhy navrhli rovněž medailéra Milana Knoblocha, sochaře Valeriána Kováče, skladatele a varhaníka Zdeňka Pololáníka, zakladatele Českého filharmonického sboru Brno Petra Fialu, olympijského vítěze v parkuru Františka Venturu (in memoriam) a bývalou sportovní gymnastku Věru Růžičkovou.

K nominantům patří taky rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha, národohospodářka Judita Štouračová, konstruktér Pavel Dragoun, místopředseda Ústředního bramborářského svazu Jiří Zvolánek, dlouholetý předseda včelařského svazu Josef Mandík a dopravní odborník František Hájek, jenž vzbudil pozornost tím, že navrhl sám sebe.

Státní vyznamenání uděluje nebo propůjčuje prezident, který návrhům Sněmovny, Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Loni Sněmovna navrhla prezidentu na státní vyznamenání 33 osobností. Zeman ocenil ve státní svátek 28. října šest z nich.