„Ten postup je naprosto špatný, pokud vás na internetu někdo vydírá, radíme nevyjednávat, udělat si snímek obrazovky a útočníka nahlásit. Zcizení účtu je trestný čin,“ dodává Szymańska.

Podle ní je nejčastějším problémem, který děti řeší, právě krádež přístupových údajů na sociální sítě. Pokud útočník přihlašovací údaj stihne změnit, je získání přístupu zpět téměř nemožné.

Podle podmínek provozovatelů většiny sociálních sítí nemohou být jejich uživatelé mladší 13 let. Jak však na přednášce v Lipencích odhalil populární youtuber Jirka Král několika chytrými dotazy mezi přítomnými dětmi, většina 13letých sociální sítě používá, a dokonce si na nich i psala s neznámou osobou.

Obchodní centrum Arkády Pankrác 30. ledna v Praze.
Obchodní centra sužují nezvedení youtubeři i agresivní nájezdníci

„Nedokážou většinou rozpoznat, zda si píší s reálným člověkem. Osobu na druhé straně sítě si představují podle profilové fotky,“ vysvětluje Král. Populární mladík, který se stal ikonou českých tvůrců videí pro síť Youtube, se už nahráváním videí neživí a věnuje se projektu Buď safe online. Během posledních dvou let uspořádal dvě desítky workshopů pro školáky napříč celou republikou. Dospívajícím například radí, jak si bezpečně domluvit rande a proč nikomu neposílat své intimní fotky.

Na druhé straně sítě mohou sedět i vykutálení spolužáci. „Dokáže se to zvrhnout a překlopit ve vydírání a kyberšikanu. Děti si také půjčují mobily mezi sebou a neodhlašují se, “ dodává Szymańska z Avastu. „Zákaz sociálních sítí od rodičů nic neřeší. Naopak, vytvoří bariéru mezi rodičem a dítětem,“ dodává.

Král sklidil od školáků svou přednáškou aplaus. „Od vlivného a známého člověka, jako je Jirka, přijmou děti radu mnohem snáze. Když lidé sedí u počítače, mají pocit bezpečí, děti fungují stejně,“ říká ředitelka ZŠ Lipence Jitka Krůtová. „Dospělí si uvědomují důsledky své digitální stopy, pro děti je to ale hodně abstraktní pojem,“ dodává Krůtová.

Žáci ze ZŠ Donovalská při závěrečné prezentaci. Zleva: Ondřej Nejedlý, Ondřej Nejedlý, Anežka Dobšovičová, David Staněk, Saša Ňachajová
Dějepis pro „generaci youtuberů“. Z vyprávění o totalitách točí reportáže