„Jsem proti poplatkům z principu. Stát zvyšuje daně všeho druhu a tohle je jedna z nich. To není poplatek jako vstupné, ale klasická daň,“ zdůvodňuje svůj návrh senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera. „Například kočky představují ve městech velký problém, ale ten nikdo neřeší,“ dodává.

Senátor Kubera v minulosti prosadil například takzvaný chodníkový zákon, podle nějž za úklid chodníků odpovídá magistrát a městské části. „V první fázi moje návrhy skoro nikdy neprojdou, ale tři roky mi trvaly chodníky a nakonec prošly. Já mám času dost a jsem vytrvalý,“ popisuje svoje odhodlání Kubera.

K návrhu se rozporuplně staví majitelé psů. Šest z deseti oslovených pejskařů si myslí, že poplatky jsou přiměřené a že městské části by měly pro úklid po psech dělat více. „Kdyby se poplatek snížil, bylo by to s úklidem ještě horší,“ domnívá se majitelka psa Jana Smékalová z Vinohrad. „Výše poplatků mi přijde v pořádku. Ale městské části by měly provádět úklid systematicky a věrohodně. Sice nakupují čtyřkolky, ale ty luxují tam, kde je to nejméně potřeba,“ vypráví pejskařka Zorka Holá ze Zahradního města.

Ca na návrh městské části?

Návrh senátora Kubery zřejmě nenajde pochopení u městských částí, kterým vybírané poplatky zdaleka nestačí na pokrytí všech nákladů spojených s úklidem. „Prahu 4 vyjdou úklid psích exkrementů, doplňování sáčků a odvoz košů na psí exkrementy přibližně na 4,8 milionu korun ročně. Na poplatcích ze psů vybere městská část přibližně 4,68 milionu korun za rok a 25 % z této částky jde do rozpočtu hlavního města,“ popisuje Michal Sochor, mluvčí Prahy 4, v níž je registrováno nejvíce psů z celé Prahy. „Případné snížení těchto poplatků by samozřejmě už tak napjatý rozpočet Prahy 4 citelně zasáhlo,“ dodává.

Podobně mluví i desátá, sedmá či druhá městská část. „Čistý příjem na poplatcích ze psů činí 1,33 milionu korun,“ uvádí poslankyně a radní Prahy 2 Jana Černochová, která návrh senátora Kubery podporovat nebude. „Náklady, které stojí údržba zeleně, například likvidace škod po vyhrabávání trávníku pejsky, odvoz košů, doplňování sáčků a úklid psích exkrementů, jsou 3,7 milionu korun,“ vyjmenovala poslankyně.

Podle senátora Kubery však částka z poplatků za psy není rozhodující pro rozpočty měst.

„Proč se například neplatí za odhazování PET lahví nebo obalů od tatranek? Ty se také musí uklízet a jsou to mnohem větší náklady,“ vysvětluje senátor.

„Nelíbí se mi, že by snížení či dokonce zrušení, o kterém se mluvilo donedávna, chtěl senátor Kubera uplatnit pro všechny obce. Každá obec si může rozhodnout, jestli chce poplatek uplatňovat, nebo ne,“ vysvětluje svůj postoj poslankyně Černochová. „Poplatek ze psa má dlouholetou tradici. Vybíral se již před sto lety a jeho hlavním smyslem je jednak do určité míry regulovat počet psů, jednak získat určitý příspěvek na udržování čistoty veřejných prostranství,“ dodává.

Psi v metropoli

Na území metropole je registrováno více než 88 tisíc psů. Nejvíce jich má v evidenci Praha 4 (přes 8 tisíc). Praha 6 (přes 7 tisíc) a Praha 10 (okolo 7 tisíc). Nejméně psů žije v Praze 19, 22 a 16 (okolo sedmi set).

V roce 2010 vybraly městské části dohromady 51, 5 milionu korun, za rok 2011 se částka pohybuje okolo 50 milionů Kč. Čtvrtina z této sumy se odvádí magistrátu, zbytek používají městské části na úklid po psech.

Zdroj: MHMP

Místní poplatky ze jednoho psa v ČR

Praha: v rodinném domě 600 Kč/rok, v bytě 1500 Kč/rok

Brno: v rodinném domě 600 Kč/rok, v bytě 1500 Kč/rok

Ostrava: v rodinném domě 200 Kč/rok, v bytě 1500 Kč/rok

Plzeň: v rodinném domě 240 Kč/rok, v bytě 500 Kč/rok

Olomouc: v rodinném domě 200 Kč/rok, v bytě 1500 Kč/rok

Benešov: v rodinném domě 200 Kč/rok, v bytě 1000 Kč/rok

Beroun: v rodinném domě 400 Kč/rok, v bytě 1000 Kč/rok

Kladno: v rodinném domě 120 Kč/rok, v bytě 800 Kč/rok

Příbram: v rodinném domě 500 Kč/rok, v bytě 900 Kč/rok

Mladá Boleslav: v rodinném domě 500 Kč/rok, v bytě 1000 Kč/rok

Rakovník: v rodinném domě 360 Kč/rok, v bytě 800 Kč/rok

Kolín: v rodinném domě 200 Kč/rok, v bytě 500 Kč/rok

Poplatek ze psů činí nyní max. 1500 Kč ročně za jednoho psa a až 50 % z této sumy za každého dalšího. Senátor Kubera chce prosadit snížení na max. 500 Kč ročně za jednoho psa. Majitelé dvou a více psů by platili až 3000 Kč za rok.

ANKETA: Jste pro nebo proti snížení poplatků za psy?

Jana Smékalová, majitelka psa

Poplatek za psa mě samozřejmě nevytrhne. Uklízet po psech se musí a myslím, že by město mělo uklízet častěji. Kdyby se poplatek snížil, bylo by to s úklidem ještě horší.

Tereza Klofáčová, majitelka psa

Bylo by fajn, kdyby se poplatky snížily. Je to docela dost peněz. Nepřijde mi, že město moc neuklízí, spíše by se měli snažit pejskaři a uklízet po svých čtyřnohých miláčcích.

Eva Nová, důchodkyně

Jsem rozhodně proti. Přijde mi, že je v Praze hodně psíků a mělo by se to nějak regulovat. Mělo by to zůstat tak, jak to je. A městské části by se měly více starat o úklid po pejscích.

Zorka Holá, majitelka psa

Výše poplatků mi přijde v pořádku. Ale městské části by měly něco dělat systematicky a věrohodně. Sice nakupují čtyřkolky, ale ty luxují tam, kde je to nejméně potřeba.