„Můžeme potvrdit, že pamatujeme v naší městské části v případě poničení věcí vandaly na výdaje za opravu. Na Slovanském a Střeleckém ostrově je zaplacena ochranná služba, která zajišťuje větší bezpečí a pořádek na těchto místech," uvedla Veronika Blažková, mluvčí radnice Prahy 1.

Ochranu před poškozením mobiliáře radnice podle mluvčí Blažkové vnímá velmi zodpovědně. Vyplatí se to údajně více, než jen potom sčítat škody. Už jen revitalizace mnohých parků čítá stovky milionů korun.

Například v loňském září si mohli Pražané po víc jak roce oprav Střeleckého ostrova opět užívat relaxační chvilky v tamním prostředí. Náklady na obnovu ostrova stály radnici 80 milionů korun.

Střelecký ostrov je již delší dobu pod stálým dozorem ochranné služby. Bez těchto investic by škody rostly geometrickou řadou, jak se již v minulosti několikrát stalo.Návštěvníci Střeleckého ostrova se musejí chovat podle nového řádu. „Řád omezuje pití alkoholu právě na Střeleckém ostrově, kde se dříve popíjet mohlo. Nesmí se pouštět psi bez vodítka, nebo odpalovat ohňostroj," poznamenala mluvčí Veronika Blažková.

Radnice Prahy 1 spravuje celkem dvacet jedna parků a zpozornět by měli především pejskaři. Volný pohyb psů je povolen na Petříně, v parku Kampa, ve vyhrazených částech Vrchlického sadů, ve vnější části parku Lannova a v parčíku v Jelení ulici. Psům je vstup zapovězen do Vojanových sadů a Františkánské zahrady. V ostatních parcích se smí pohybovat pouze na vodítku a podle radnice se žádné změny v pravidlech nechystají.

Což svého času potvrdil i starosta Oldřich Lomecký s tím, že do parků a vůbec zeleně ve svěřené městské části radnice investuje nemalé částky. Proto se je radnice také snaží ze všech sil chránit proti vandalům. Kde prý nestačí standardní dohled strážníků, tam radnice vydává zpřísněné návštěvní řády a posílá do takových míst více policejních hlídek.

Radnice podobně v minulosti reagovala například na Slovanském ostrově, kam se stahovaly problémové osoby. Podle městské policie tam hlídky při pravidelných pochůzkách mnohdy úspěšně zasahovaly. Ovšem nelze být všude a vždycky.

Ochrana za mnoho milionů

Potvrdit to může především radnice Prahy 2. Kvůli nájezdům vandalů chce ochránit mnohamilionové investice, které za opravy parku v minulých letech městská část zaplatila. Za ostrahu tak radnice ročně zaplatí 1,4 milionu korun. „V Čechách dosáhl vandalismus takového stupně, že bez podobného kroku již majetek není možné ochránit," poznamenala starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Vandalové v Grébovce ničí koše, zdi grotty i nové jezírko. Na tamní toalety v minulém zimním období chodili přespávat bezdomovci, radnice proto musela zařízení na zimu zavřít. Lidé také v jezírku koupají psy, kteří tak ničí čerstvě vysazené vodní rostliny, nebo rýpají ostrými předměty v drahé omítce grotty. Nemalým a vleklým problémem jsou i graffiti.

Radnice Prahy 4 na údržbu městské zeleně rovněž pamatuje. Podle mluvčího radnice Jiřího Bigase je jednou z priorit městské části. Ta ale v minulosti musela s rozpočtem, který měla k dispozici, hospodařit uvážlivě. Například v loňském roce přímé výdaje na údržbu zeleně a s tím souvisejícími pracemi činily v Praze 4 více než 40 milionů korun. Jaké budou letošní výdaje už zřejmě souvisejí až s odsouhlaseným rozpočtem pražského magistrátu.

Prostorově náročnější ostraha

Čtvrtý pražský obvod je vůbec nejlidnatější, ostraha tamních parků proto i prostorově náročnější. Městská policie má už ale podle dostupných informací svůj prověřený způsob, jak významně vandalismu čelit. „Je to vše o hlídkách, které budí svojí adekvátní reakcí na porušování zákona respekt. Mnozí vandalové si na některá místa ze strachu už prostě netroufnou," poznamenal dobře informovaný zdroj.

Sedmá městská část rovněž disponuje poměrně velkou plochou městské zeleně. V loňském roce údajně směřovala velkou část investic právě do její obnovy nebo do dětských hřišť. Naplánovaná byla obnova zeleně v ulici U letenské vodárny nebo ve vnitrobloku U Vody. Zároveň s rekonstrukcí dětského hřiště Sedmikráska se plánovala revitalizace prostoru před hřištěm i středového pásu zeleně v Jateční ulici.

„Na upozornění, že se v některém parku děje případné vandalství, samozřejmě ihned reagujeme. Jinými slovy okamžitě vysíláme k inkriminovanému místu příslušné hlídky," sdělil svého času Jan Čihák, mluvčí městské policie. Obyvatelé Prahy 7 jsou na údržbu městské zeleně tradičně velmi citliví. S nemalým zájmem proto sledovali loňské dokončení rekonstrukce Ortenova náměstí včetně rozsáhlých úprav místního parku.

Nadstandardní péči radnice

Radnice Prahy 8 parky ještě vloni prý nepojímala jen jako místa na procházky. Nadstandardní péči radnice údajně věnovala i údržbě míst, která jsou či budou upravena na pikniková posezení. Určitou revitalizací prošly třeba Kaizlovy sady v Karlíně a dále park na nám. Dr. Holého nebo louka v Thomayerových sadech v Libni.

Na údržbu zeleně radnice v loňském roce radnice vyčlenila bezmála 36 milionů korun. Zda nové povolební vedení radnice nechá upravit i park Pod plynojemem zatím zůstává otázkou. Nicméně minulé vedení radnice po letech vyjednávání park údajně konečně získala do své správy. Dostupné informace hovoří o tom, že pokud jde o vandalství a nepořádek, radnice v loňském roce prý nezaznamenávala prohřešky, které by výrazněji vybočovaly nad únosný rámec.

Oslovení starostové zároveň jednohlasně upozorňují, že nemá smysl dodatečně volat či psát na radnici, jak se často stává, a ptát se, co s tím radnice udělá. Je proto mnohem účelnější při registrování vandalismu ihned kontaktovat obvyklé a známé policejní tísňové linky.