"Byl jsem předsednictvem strany vyzván k pozastavení členství. Mé členství komplikovalo jednání o předvolební koalici s KDU-ČSL v Praze. Mým cílem je změnit Prahu k lepšímu, nikoli komplikovat v Praze tvorbu předvolební koalice. Proto vyhovím a členství přeruším," napsal mladý ambiciózní politik na Facebook.

 Jan Čižinský.
Lídr kandidátky Praha sobě Jan Čížinský: Chceme zlevnit chod hlavního města

Čižinský si založil sdružení s názvem Praha sobě a pro podzimní volby chce sestavit tzv. "občanskou kandidátku". Na lidovecké kandidátce, kterou vede Jan Wolf, proto chybí. Čižinského lidé jsou poměrně aktivní na sociálních sitích a účastní se různých městských akcí. Avšak ke kandidatuře potřebuje Praha sobě získat podpis alespoň sedmi procent z celkového počtu obyvatel Prahy, tedy téměř 100 tisíc podpisů. A sdružení je zatím nemá.

Kdyby se tak stalo a Praha sobě by se stala hnutím s lídrem Čižinským, byl by podle vnitrostranických stanov z KDU-ČSL vyloučen. Proto teď dočasně odešel sám. Zatím není jasná budoucnost lidoveckého politika v magistrátní koalici. Podle vlastních slov chce zůstat, mohl by být nezařazeným členem zastupitelského klubu Trojkoalice.

Lidé instalovali 15. května slogany a plakáty na obranu Libeňského mostu.
OBRAZEM: Dolínku, nesahej mi na most. Lidé bojují za záchranu Libeňského mostu

Kromě zástupců hnutí ANO - především současné primátorky Andriany Krnáčové a jejího možného nástupce Patrika Nachera - kritizovalo Čižinského krok několik lidí na internetu. Jiní naopak tuto inciativu starosty sedmé městské části podporují.

Hujovou kritizovali kvůli květinám

Na sociálních sítí si ostatně své užila také jeho kolegyně Hujová. Část obyvatel metropole se jí až vysmívalo, když po veřejné kritice (i z vlastní strany) otočila v případu veřejných zahrádek na Praze 3.

Magdalena Havlíková.
Pohledem Magdaleny Havlíkové: Starostka má kytičky ráda

V úterý na facebookovém profilu oznámila: "Rozhodla jsem se ukončit členství ve straně TOP 09. TOP 09 je dle platných stanov stranou konzervativní. Záměrnou a veřejnou stylizací TOP 09 do liberálně aktivistické strany, aniž by došlo ke změně Stanov, se TOP 09 stává nedůvěryhodnou."

Pivoňky v botanické zahradě lákají milovníky květin
Kritizovaná starostka Prahy 3 otočila. Květiny se jí líbí, chystá adopci stromů

Hujové pravděpodobně vadí, že její strana vytvoří v Praze společnou kandidátku se STAN s názvem Spojme síly pro Prahu a že kvůli tomu starostům topka ustoupila. "Neprosazování urychlené výstavby vnějšího a vnitřního městského dopravního okruhu Prahy považuji za devalvaci dosavadní práce stávajících zastupitelů TOP 09, ale především za škodlivé pro občany hlavního města," dodala starostka v příspěvku.

Zástupné a nepravdivé důvody

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila, který se vyjádřil prostřednictvím agentury ČTK, jsou Hujové důvody k odchodu z TOP 09 zástupné a nepravdivé. Pospíšil si myslí, že rozhodující je fakt, že Hujová neuspěla ve vnitrostranických primárkách a nezískala nominaci na čelní místa kandidátky do voleb. Tu vede právě europoslanec Pospíšil s právničkou Hanou Marvanovou. Podle předsedy strany Hujová se nepodílela na volebním programu a zřejmě ho ani nezná.

Květinový jarmark
Starostka Prahy 3 kritizuje sázení květin: Je to privatizace veřejného prostoru

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová.Zdroj: DENÍK/Vít ŠimánekTaké Hujová podobně jako Čižinský zůstává členkou pražského zastupitelstva a ve třetí městské části chce dál fungovat v koalici s ČSSD a ODS, jež byla vytovřena poté, co vítězné uskupení Žižkov (nejen) sobě nedokázalo najít koaliční partnery pro vládu.

Místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) v prohlášení uvedl, že vnitřní problémy TOP 09 nesmějí zatěžovat práci radniční koalice. Doplnil, že ODS koaliční partnery z TOP 09 i ČSSD vyzvala ke společnému jednání.

Společná tisková konference TOP09 a STAN.
Koalice TOP 09 a STAN jde do komunálních voleb s odborníky