S počátkem září přišel čas hlídkování v okolí škol, a zejména a na rizikových přechodech pro chodce v jejich blízkosti. Mnozí se tam přestěhovali prakticky rovnou ze silnic, kde ještě v neděli dohlíželi na bezpečný návrat z prázdnin. Letité zkušenosti totiž ukazují, že přechod z volnějšího režimu do standardu desetiměsíční všednodennosti není vždy tak automatický a bezproblémový, jak by být měl. Dětem je proto dobré zajistit bezpečný průchod ráno při cestě do tříd i odpoledne, když míří domů – a také na jejich chování dohlédnout a v případě potřeby i usměrnit. Často ani není třeba zasahovat; postačí pouhá přítomnost uniforem doplněných výstražnými vestami…

Akce Zebra

Se zahájením školního roku policisté nejen věnují zvýšenou pozornost okolí škol, ale také spustili preventivní kampaň „Zebra se za tebe nerozhlédne!". Aktuální již 13. kolo tohoto projektu se koná do pátku. Policejní preventisté i dopraváci na děti u přechodů nejen dohlédnou, ale také jim připomenou, jak správně přecházet. Na některých základních školách se dokonce uskuteční preventivní semináře, jejichž cílem je znalosti žáků o bezpečnosti silničního provozu ještě prohloubit. Pro školáky si policisté také připravili dárky v podobě reflexních doplňků i oblíbené úkolníčky.

„Jako řidiči motorových vozidel bychom měli brát v úvahu dětskou spontánnost a nepředvídatelnost jejich jednání a chování," připomíná se začátkem školního roku pravdu, která platí trvale, Renata Šanderová z policejního prezidia. „Děti jako účastníci silničního provozu mají menší schopnost odhadovat vzdálenost a rychlost jedoucích vozidel, rovněž tak menší způsobilost předvídat nebezpečné situace," zdůrazňuje.

Vychovat i starší

Dohlížet je však na místě nejen na školáky, ale i na podstatně odrostlejší účastníky silničního provozu. Na ty, kteří už usedají za volant nebo za řidítka, pod nimiž vrčí motor. Napovídá to alespoň zkušenost Jaromíra Šmída, který v pondělí po ránu cestoval od dálnice D3 do pražské Krče. A shrnul to jedním slovem: děs. „V autě jsem měl puštěné rádio, kde několikrát varovali řidiče. Že je prý třeba počítat se školáky, kteří po prázdninách zapomínají na pravidla bezpečného chování na cestách. Kdepak! Neviděl jsem jediné dítě, které by udělalo něco špatně. Zato řidiči – hotová katastrofa," posteskl si Šmíd, který prý jezdí často, ale tolik arogance na silnici jako právě při prvním poprázdninovém pondělku už dlouho neviděl. Pro četné řidiče aut, spíš těch dražších, ale i dodávek a malých náklaďáků, jako by prý neplatily ani plná čára, ani omezení rychlosti v obci. A to jak na „trojce", tedy silnici E55 navazující na dálnici, tak potom na „staré benešovské", na niž sjel kvůli koloně. Tam navíc ještě od Vestce přibyli skútraři proplétající se – opět kolonou.

Postřehy řidiče

Hrůza prý pomyslet, co by se mohlo stát, kdyby někdo z takto spěchajících dojel stejným stylem až někam ke škole. Na poznámku Deníku, že někteří řidiči patrně podcenili provoz a spěchali proto, že zvyklí jezdit jako o prázdninách jednoduše v běžném provozu nestíhali, Šmíd přikývl. I on – byť nakvap neměl – počítal s půlhodinou navíc proti jízdě v srpnu – a nestačilo to. Hlavní důvod ale vidí jinde. „Ono se nějak rozmohlo, že každému je všechno jedno – a nepanuje žádný respekt k dodržování pravidel. Včetně těch silničních," mínil.

Jedním dechem ale dodal, že příčin může být víc. Třeba i v podivném dopravním značení. Támhle jsou podivně uspořádány značky před omezením na dálnici, tady zas chybí konec obce. Tentokrát ho prý „dostal" Miličín. U cedule s názvem obce opřená čtyřicítka. Zpola stojí, zpola leží, navíc ještě pootočená. Značka, která platí, nebo náhodou pohozená? O kus dál upozornění, že se koná pouť a na vozovce se pochybují chodci. S namalovanou třicítkou. Platí jako omezení? Po pár metrech pak značka. Dvacítka. Aha, tak to ta třicítka asi platit měla. Na rozdíl od trvale umístěné čtyřicítky vyfotografované s dítětem na billboardu, která zde má jen doporučující charakter. No – až z toho jde hlava kolem.

Jenomže – jakápak teď pouť a jací chodci? „Široko daleko ani noha, jen jedna paní na autobusové zastávce – a atrakce už napůl rozebrané," durdil se Šmíd ještě v Praze. „Pak chtějte po lidech, aby dodržovali omezení, které už evidentně nemá smysl!" Pohříchu lze však namítnout: a chtějte zrovna po Miličínských, kteří si po léta stýskají na rychlou jízdu pirátů za volantem, aby spoléhali na slušnost a ohleduplnost pozorných řidičů…

Dohlédnout na zebry nejenom u škol
Ohlídáme 161 přechodů u 154 základních škol, a to nejen v první školní den, ale i v dalších dnech tohoto týdne. Tak zní slib pražských strážníků obyvatelům metropole, který v pondělí muži a ženy v uniformách začali plnit. Pod dohledem ale nemusejí být pouze zebry v bezprostředním sousedství školních budov a nedalekých autobusových zastávek. Připomněl to Jan Čihák z centrály městské policie, podle jehož slov záleží na dohodě s vedením jednotlivých škol. „Strážníci tak hlídkují i u přechodů, které nejsou přímo u škol, ale žáci přicházející do školy je velmi často využívají," vysvětlil Čihák.

Některé zebry přitom neosiří ani v dalších týdnech. Ani měsících. Deníku to řekli strážníci dohlížející na přechod v Libuši, v těsném sousedství zastávky městské hromadné dopravy. Tam hlídka stojí po ránu vždy, když jdou děti do školy, ačkoli se v bezprostřední blízkosti žádná školná budova nenachází. „Kromě víkendu, prázdnin a svátků jsme tady my nebo kolegové den co den – ať je horko, prší, nebo padá sníh," usmívali se oba strážníci, každý stojící na jedné straně komunikace. A důvod ke spokojenému úsměvu po skončení první zářijové služby u tohoto přechodu skutečně měli. Ačkoli občas bývá potřebné umravňovat chodce a někdy i řidiče – navzdory tomu, že jde o zebru uprostřed zóny s rychlostí omezenou na čtyřicítku, a navíc je přechod zvýrazněný červenou barvou – tentokrát se vše obešlo bez jakýchkoli komplikací.

Čihák má ale jasno. Co platilo dnes, nemusí být pravda zítra. Nyní si na „školní provoz" musejí zvykat jak děti, tak i řidiči. Proto je na místě postavit k přechodům celkem 244 strážníků. Na to přikyvuje i primátor Tomáš Hudeček. „Od druhého zářijového týdne pak budou strážníci dohlížet každý všední den na více než 110 přechodů. Věřím, že tím zabráníme mnoha zbytečným úrazům i nehodám," poznamenal Hudeček.

Preventivní působení v okolí škol chtějí pražští strážníci ještě prohloubit – a nesoustředí se jen na dopravu. Navazují proto na projekt „školní police", známý již z minulých let. „Ten je koncipován na základě domluvy s vedením jednotlivých škol na konec vyučování těch nejmenších," vysvětlil ředitel pražských strážníků Eduard Šuster. „Jeho cílem je preventivně působit v době a místě, kde děti nejsou pod bezprostředním dohledem učitelů ani vychovatelů – a mohou se setkávat s negativními jevy, jako jsou obtěžování cizím člověkem nebo šikana," shrnul záměry svého týmu.