„V pondělí se sešel Výbor pro zpravodajskou činnost. Žádná z tajných služeb nemá informace, že by České republice hrozilo konkrétní riziko, nicméně doporučily, aby policie realizovala preventivní bezpečnostní opatření jako v minulých letech,“ informoval ministr vnitra Jan Hamáček. V Česku stále platí první stupeň ohrožení terorismem, který byl vyhlášen v souvislosti s teroristickými útoky v Bruselu v březnu 2016, na základě jehož jsou během celého roku nastavena zvýšená bezpečnostní opatření.

Příprava vánočních trhů a vánočního stromu na Staroměstském náměstí 28.listopadu.
Vánoční trhy v metropoli se nechaly inspirovat pohádkou o Popelce

Konkrétní opatření v metropoli spočívají nejen v navýšení počtu policistů v ulicích ale i v technickém zajištění bezpečnosti vybraných rizikových míst. Během příštích dní tak dojde, stejně jako v loňském roce, k instalaci pevných zábran na náměstí Republiky a Václavském náměstí. Tato opatření tak jen doplní ta stávající na Staroměstském náměstí a jsou realizována ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy.

Zvažte, kdy na Staroměstké náměstí půjdete

Bezpochyby nejočekávanějším okamžikem pražského adventu bude sobotní slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Ten pořadatelé z bezpečnostních důvodů nerozsvítí v jeden konkrétní okamžik, ale budou jej rozsvěcet hned několikrát a to jak v průběhu sobotního večera, tak i během dalších podvečerů až do skončení trhů.

Vánoční smrk z Rynoltic na Liberecku už stojí na Staroměstském náměstí v Praze. Osmitunový strom převezl tahač.
Na Staroměstském náměstí už stojí vánoční smrk. Košatý strom přivezl tahač

"Na průběh akce budou pochopitelně dohlížet policisté i strážníci a celou situaci monitorovat i s využitím kamerového systému. Jestliže bude počet lidí na místě nad únosnou mez, jsou policisté a strážníci v případě potřeby připraveni pro další příchozí náměstí uzavřít a počty návštěvníků tímto způsobem omezit. Policisté v této souvislosti doporučují zejména starším lidem a rodinám s malými dětmi návštěvu náměstí zvážit a případně s ohledem na vlastní bezpečnost naplánovat na jiný den," uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Kapsáři kradou víc než obvykle

"Varovat musíme také před kapsáři, kteří v tomto období využívají situace a kradou více než obvykle. Zaměřují se především na své oběti v tlačenicích v dopravních prostředcích, roztržité nakupující v obchodech a na všech místech s velkou koncentrací lidí. Jejich cílem jsou peněženky, proto nabádáme ke zvýšené obezřetnosti, aby si lidé dávali větší pozor na své věci," dodává Daněk.

"Stačí mít své věci neustále pod kontrolou, vyvarovat se otevřeným kabelkám, peněženkám v batozích na zádech či volně v kapsách na zadní straně kalhot. Vhodné je taktéž oddělovat finanční hotovost od osobních dokladů, vyhýbat se nepřehledným tlačenicím, neodkládat kabáty a bundy s cennostmi na veřejné věšáky a nedělat si ze zaparkovaného vozidla trezor," vysvětluje Zuzana Pidrmanová z policejního prezídia.

Zimní Manifesto.
Vánoční nákupy nově. Trendem jsou tržiště s designovou módou