Hračky, ale ani rozkvetlou louku, nikdy neviděly dvě děti, které objevili policisté v centru metropole. O malé Pražany se sice rodiče starali – avšak podle svých představ. Děti, které zplodili vyznavači alternativního životního stylu – tříletý chlapec a holčička ve věku 1,5 roku – se narodily doma a tam také žily bez vědomí úřadů. Rodiče byli přesvědčeni, že to nejlepší pro své potomky udělají tím, že je budou chránit před špatnostmi okolního světa. Proto také jejich existenci zatajili.

Nejenom že děti neměly rodné listy a nedocházely na lékařské prohlídky, ale do chvíle, než byly nalezeny, ani nikdy neopustily byt. Podle zdravotníků a sociálních pracovníků, kteří se věcí zabývali, lze děti označit jako dobře živené, ale psychicky deprivované.

Rodičům hrozí vězení

Rodiče, kteří své děti nepustili celý život z bytu, byli obviněni z týrání svěřené osoby a soud je poslal do vazby. Hrozí jím až 12 let vězení. Sdělil to mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Policisté případ odhalili v dubnu a zjistili, že rodiče narození dětí utajili. Tříletý chlapec a jedenapůlletá holčička nikdy neopustili byt, byli dobře živení, ale psychicky deprivovaní.

Podle Hulana policisté případ odhalili, když přijeli do jednoho z bytů ve Vinohradské ulici obnovit veřejný pořádek a občanské soužití mezi partnery.

„Jelikož se jednalo o takzvaný holobyt, zajímali se policisté také o okolnosti týkající se dvou nezletilých dětí, které se v domácnosti nacházely. Přitom se od rodičů dozvěděli, že děti se narodily doma bez jakékoliv lékařské asistence a doposud nemají ani rodný list,“ uvedl mluvčí.

Kriminalisté pak zjistili, že děti po celý svůj život neopustily byt, takže nikdy nebyly u lékaře a nepodstoupily žádné očkování. Oba šestatřicetileté rodiče proto počátkem října obvinili z trestného činu týrání svěřené osoby.

Děti byly nejprve převezeny do nemocnice v Krči, poté se jich ujali prarodiče.

Zástupci městské části Praha 2 dnes sdělili, že radnice veřejnost o případu neinformovala v zájmu sociálně právní ochrany nalezených dětí. Postarala se však o jejich předání do náhradní péče a jejich vývoj, který byl kvůli rodičům zanedbaný, nyní sledují sociální pracovníci.

Radní Prahy 2 Kateřina Jechová, která má na starosti sociální politiku, varovala, že podobné situace se mohou opakovat. „Jejich včasné odhalení a pomoc takto ohroženým dětem může podpořit rozvinutá občanská společnost i citlivější vnímání mezilidských vztahů v blízkém okolí,“ uvedla Jechová.

(zw, čtk)