Pražský hrad a Hradčanské náměstí. Jeden turista vedle druhého. Pokud chcete uniknout davovému šílenství a skupinkám zájezdů, které se přijely podívat na dominantu Prahy, stačí se vydat o pár kroků dále. Z Hradčanského náměstí projděte branou levé části Arcibiskupského paláce. Poté se vám zjeví Šternberský palác, který z náměstí není vidět.

Palác má svého dvojníka ještě na Malostranském náměstí, tudíž si nespleťte názvy. Šternberský palác na Hradčanech využívá Národní galerie ke stále expozici evropského umění od antiky po závěr baroka. Kromě uměleckých pokladů od El Greca, Rubense či Goyi najdete v budově ještě další skvost. A to klidnou, romantickou zahradu, která vám bude připadat, jako kdyby vůbec nebyla v Praze.

V centru Prahy se ukrývá "mini zoo" s exotickými zvířaty a rostlinami
Na Smíchově si hopsají klokani. Jaká další zvířata bydlí ve skryté „minizoo“?

V malebném prostranství můžete rozjímat a nasávat příjemnou atmosféru. Pozorovat můžete barevné rybky v malém jezírku, kterému dominuje vznešený čáp. Plastiku na betonovém podnosu uprostřed žulové kašny vytvořil Jan Lauda v roce 1957. Kromě jeho díla tu najdete sochy i od dalších umělců.

V pondělí je zavřeno

Skrývá se tu třeba Žena s delfínem od Jana Štursy z let 1912-1913 či Vraždící Odysseus Jakuba Obrovského z roku 1934. Otec architekta Jana Kaplického, Josef, vytvořil pro Šternberskou zahradu zase sochu s prostým názvem Žena. Podívat se můžete i na dílo Na pláži od Břetislava Bendy či na monumentální bronzovou sochu, která zobrazuje lva drtícího hroznýše. Soch tu však najdete mnohem víc.

Pokud chcete navštívit klidný prostor uvnitř rušného Starého města, vydejte se právě do Šternberské zahrady. Posedět tu můžete každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin. „Do zahrady se vstupuje po průchodu Šternberským palácem a jeho nádvořím, a v letošním roce je veřejnosti zpřístupněna od 3. dubna,“ uvedla Národní galerie.

Retro reklama se skrývá v ulici V Jámě. Láká na Osvobozené divadlo
Skrytá retro reklama v centru Prahy. Láká na Osvobozené divadlo a ikonické duo