Vminulosti bylo Nové Město uměle rozděleno mezi dvě části Prahy. Podle architekta Petra Kučery zabývajícího se historií metropole by bylo ideální, pokud by se nyní Nové Město z okraje Prahy 2 přesunulo do středu Prahy 1.

S nápadem souhlasí i část opozice 

Současné rozdělení pražských městských částí podle něj nemá logiku. „Zatímco Praha 1 má svůj střed v centru města, dvojka ho má na náměstí Míru," říká Kučera. „Jižní část Nového Města, což je Karlovo náměstí, a Vyšehrad jsou periferií dvojky. Přitom jde o historickou část metropole, která je na seznamu UNESCO," doplňuje architekt.

Podle něj by proto bylo lepší, kdyby Nové Město patřilo do území první městské části. S tím podle informací Pražského deníku souhlasí i část zastupitelské opozice Prahy 1. Kdyby připadla čtvrť jedničce, její hranice by se téměř shodovala s památkovou rezervací.

Rozšíření Prahy 1 se současné vedení nebrání 

„Tím, že by bylo historické centrum jen pod jednou radnicí a stavebním úřadem, tak by se dalo koncepčněji rozvíjet," domnívá se Kučera. Rozšíření Prahy 1 se nebrání ani její současné vedení, přestože to v současnosti vnímá jako utopii.

Podle starosty Oldřicha Lomeckého by nejdřív muselo dojít k „optimalizaci výkonu státní správy na území hlavního města". Což znamená, že by se měl snížit počet městských částí.

Se ztrátou Nového města nesouhlasí dvojka

Řada odborníků poukázala na srovnání s jinými podobně velkými městy a jako optimální velikost pro Prahu vychází 10 maximálně 15, nikoliv stávajících 22 částí. „Při takové optimalizaci by sloučení celé památkové rezervace pod Prahu 1 mělo logiku a považoval bych to za rozumné," uvedl Lomecký.

Se ztrátou celého Nového Města nesouhlasí Praha 2. Podle starostky Jany Černochové jde o naprostý nesmysl. Ani magistrátní památkáři, kteří rozhodují o zásazích v památkové rezervaci, nevnímají potřebu měnit hranice městských částí. „Myslím si, že naši práci nijak neovlivňuje, jestli bude Nové Město součástí Prahy 1, nebo 2," uzavřel šéf památkářů Jiří Skalický.

Čtěte také: Praha schválila znění strategického plánu, který určuje rozvoj města