A první písmenko do tajenky napíší voliči už tento víkend ve volebním obvodě 22, tedy Praze 10. Tam se uskuteční doplňovací senátní volby na uvolněné křeslo po Jaromíru Štětinovi (TOP 09), který se stal europoslancem. O jeho místo má zájem deset osobností, z nichž je v celostátním měřítku nejznámější bývalý slavný fotbalista Antonín Panenka.

Těžko říct, zda mu pomůže spojenectví se současným starostou, odpadlíkem z ODS Bohumilem Zoufalíkem a jeho hnutím Nezávislí pro Prahu 10 – Hnutí pro lepší Desítku. Poněkud laxní přístup zvolila ČSSD, které se v Praze nikdy moc nedařilo.

Tentokrát nemá ani vlastní kandidátku, uzavřela koalici se zelenými a podporuje jejich místostarostku Prahy 10 Ivanu Cabrnochovou. Hnutí ANO sází i tady na ženu – stomatoložku Janu Duškovou. Lidovci v rámci koalice Vlasta, kterou vytvořili s místními spolky a Liberálně ekologickou stranou, vytáhli silnou kartu v podobě exprezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby.

ODS nasadila advokáta Oldřicha Choděru, který v minulosti hájil barvy KDU-ČSL. Za TOP 09 bude kandidovat učitelka tance a propagátorka cvičení pilates Renata Sabongui a za KSČM předseda Strany demokratického socialismu Milan Neubert. Z ODS původně vzešel Jiří Payne, poradce exprezidenta Václava Klause, který nyní reprezentuje Svobodné. Bývalý sociální demokrat Pavel Jánský se bude o hlasy voličů ucházet za Suverenitu Jany Volfové.

Štěch má podporu známých osobností

První rozstřel může být lakmusovým papírkem voličských nálad, i když v pravicové a bohaté Praze je třeba počítat s jistou mírou zkreslení. Zatímco šum kolem víkendové volby je mírný, jinde už kampaň jede naplno. Zajímavě zní zpráva z Pelhřimovska, kde se o opětovné zvolení uchází současný předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Bývalo běžné, že kolem politických pravicových celebrit se pohybovaly hvězdy showbyznysu, před sněmovními volbami nasbíral plno podporovatelů Andrej Babiš. Sociální demokraté podobnými trumfy neoplývali. Nyní se poprvé ozvali.

Za Milana Štěcha se veřejně postavily skutečně zářivé osobnosti, například plicní chirurg Pavel Pafko nebo předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, ale také světoznámý houslista Václav Hudeček s manželkou Evou či olympijský vítěz v desetiboji Robert Změlík. „V médiích či u mikrofonu se nepředvádí, neužívá bonmoty, ale když něco řekne, jsem vždy přesvědčen, že to tak je," uvedl například na Štěchovu adresu Pavel Pafko.

O 27 senátních křesel se letos utká 243 mužů a žen. Do souboje zasáhnou osvědčené veličiny jako například teplický primátor Jaroslav Kubera či šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz (oba za ODS), ale také akademické kapacity typu bývalého rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla (nezávislý s podporou KDU-ČSL a zelených), prorektora UK Stanislava Štecha (za ČSSD) nebo ústavního právníka Vladimíra Balaše (za TOP 09).

Bokem nezůstanou ani podnikatelská esa. Za ANO voliče osloví majitel Juty Jiří Hlavatý nebo zakladatel firmy Moira Mario Vlček, za Stranu soukromníků jde do boje král hazardu, šéf Synotu Ivo Valenta. Sportumilovné občany se pokusí získat bývalý basketbalový trenér Jan Bobrovský (za ODS) či současný kouč zlaté rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Jiří Novák (nezávislý).

Duely zajímavých tváří by ovšem neměly zakrýt podstatu, tedy to, co zvolení členové horní komory budou dělat. Toho není málo. Připomeňme například jejich pravomoc přijímat zákonná opatření v době rozpuštění sněmovny, schvalování ústavních soudců a především zákonodárnou iniciativu.

Senát

Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.