K hlavním problémům jednoho z největších náměstí v Praze patří velké dopravní zatížení. To v minulosti ještě zhoršilo otevření tunelového komplexu Blanka. Je zde i nepřehledné dopravní křížení, které má za následek neustálý rizikový kontakt automobilů a chodců. Soutěž by tento problém měla řešit.

Proluka na Vítězném náměstí.
Praha 6 chystá dohodu s investorem proluky na Vítězném náměstí

Soutěž bude dvoukolová 

„Hlavním cílem připravované soutěže je zklidnit dopravu a vrátit ho zejména obyvatelům Prahy. Mělo by tedy vzniknout náměstí, kde bude možné třeba posedět pod stromy, nebo pohodlněji přestoupit na metro, autobus nebo tramvaj,” uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Soutěž bude dvoukolová, investorem bude Magistrát. Ceny a náhrady za výlohy jsou stanoveny na 3,3 milionu korun. Účast v porotě předběžně potvrdil i britský architekt Peter Heath, autor londýnského Trafalgar Square.

Vítězné náměstí.
Praha 6 musí mít pro obchvat Vítězného náměstí další posudky

Vznikla pracovní skupina

„Návrh by měl oživit okolí Vítězného náměstí, ale zároveň by měl respektovat základní zásady původního plánu profesora Engela. Věřím, že tato výzva přiláká spoustu zajímavých návrhů z Česka i ze zahraničí,“  uvedl šéf IPR Ondřej Boháč.

Rada hlavního města už také jmenovala pracovní skupinu, která zpracovala požadavky na územní řešení. Jejími členy jsou zástupci města, Prahy 6, IPR, ČVUT a VŠCHT.

Vítězné náměstí.
Praha 6 zvolila tým pro soutěž na úpravu Vítězného náměstí