Vánoce na Mariánském náměstí začaly slavnostně v pátek 25. listopadu, vpodvečer se rozzářil vánoční strom, čas mezitím vyplnil kulturní program na pódiu.

Do 18. prosince bude na Mariánském náměstí osm prodejních stánků, v nichž neziskové organizace a také společnosti hlavního města představí svou činnost a nabídnou k prodeji různé výrobky. Mimo jiné to budou Nadace pro život, Potravinová banka, Anděl strážný, Spolek Kolumbus, H.O.L.I. CZm s.p., či Sdružení Tulipán. Nakoupit bude možné například šperky, řezbářské a další řemeslné výrobky – ať už pro radost nebo jako dárek pod stromeček. V každém případě tak nákup podpoří prodejce z neziskových organizací. Ve stáncích, které budou otevřené každý den od 11:00 do 19:00 hodin, budou k dostání i vánoční dekorace, květiny i různé slané i sladké dobroty a něco na zahřátí.

Vánoční veletrh Sběratel v hotelu Olympik, Sokolovská 138, Praha 8
Video, foto: Vánoční sběratelský veletrh nabídne i unikátní irské známky

O adventních víkendech se návštěvníci mohou těšit na divadelní, hudební, pěvecká a další vystoupení. Na pódiu na náměstí vystoupí například Sbor školy Jaroslava Ježka, děti z MŠ Řásnovka a žáci ZuŠ Biskupská, Dixie Band Městské policie hl. m. Prahy, Hudba Hradní stráže, Pěvecké sdružení pražských učitelek PSPU, Ženský komorní sbor Collegium Cantantium, klavírista Patrik Kačo, divadelní soubor Loutky v nemocnici a další. Podrobný program víkendových dnů bude k dispozici na stránkách vanoce.praha.eu.

Dominantou Mariánského náměstí je osmimetrový smrk ozdobený v barvách Prahy: zlatými a červenými koulemi. Vánoční výzdobu doplňuje dřevěný betlém a Ježíškova nebeská kancelář. Unikátní betlém byl vytvořen z modřínu pomocí motorové pily, jeho tvůrcem je řezbář Jan Kužel z Dobré Vody u Hořic. Ježíškovu nebeskou kancelář pak představuje kaplička, v níž si příchozí budou moci napsat na nekonečný dopisní papír svá tajná přání a zazvonit na zvonec, aby se vyplnila.

Trhy na Staroměstském náměstí a Václavském náměstí

Vánoční trhy v sobotu začínají na Staroměstském náměstí. Budou se konat po dvou letech, kdy jejich pořádání znemožnila vládní rozhodnutí, která měla zamezit šíření koronaviru. V sobotu se také poprvé rozsvítí vánoční strom, svítit bude každý den až do Tří králů od 16:00 do půlnoci. Stánky prodejci otevřou každý den od 10:00 do 22:00.

Staroměstské náměstí je skoro připravené na sobotní slavnostní zahájení, na téměř hodinu byl také zkušebně rozsvícen Vánoční strom.Staroměstské náměstí je skoro připravené na sobotní slavnostní zahájení, na téměř hodinu byl také zkušebně rozsvícen Vánoční strom.Zdroj: Deník/Radek Cihla

Pětadvacetimetrový smrk ozdobený červenými koulemi a světelnými hvězdami ještě oživí světelná animace, a to od 16:30 vždy po hodině až do 21:30. Střídat se budou dvě melodie Alžbětínská serenáda v podání Karla Gotta a orchestrální podoba skladby All I want for Christmas is you. Náklady na výzdobu i osvětlení stromu jsou podle pořadatelů vzhledem k energetické situaci minimální.

Kromě možnosti nákupu dárků nebo občerstvení trhy nabídnou také různý program. Vystoupí folklórní i taneční soubory z České republiky i ze zahraničí, třeba z Lotyšska, Nizozemska, Polska, Maďarska, Slovenska či Německa. Součástí programu budou i dětské dílny, které budou otevřeny každou sobotu a neděli od 11:00 do 15:00 a naváže na ně tradiční program.

Ze dne otevřených dveří Fakulty dopravní ČVUT.
Dopravní fakulta se středoškolákům pochlubila leteckým simulátorem i železnicí

Na Staroměstském náměstí bude 79 stánků, na Václavském náměstí, kde dnes trhy také začínají, jich bude 25. Trhy na náměstí Republiky začaly už 24. listopadu a potrvají do 24. prosince. Tradiční jsou v Praze také trhy na náměstí Míru, konají se i na Pražském hradě.

Dlouhodobě býval rozsvícený vánoční stromek také na náměstí mezi katedrálou sv. Víta a klášterem sv. Jiří. Letos jej slavnostně v neděli rozsvítí manželka prezidenta Ivana Zemanová a zahájí tradiční vánoční sbírku ve prospěch SOS dětských vesniček. Letos se trhy na Hradě rozšíří i na druhé nádvoří.