Jako by velcí predátoři sdíleli životní prostor s jejich potencionální kořistí. Tak důmyslně jsou mezi nimi plánovány skryté bariéry.

„Stěží si lze představit atraktivnější pohled!", říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který již představil i vítězný architektonický návrh pavilonu. „Rozhodli jsme se starý sloninec, otevřený na počátku 70. let, nelikvidovat. Jeho komplexní rekonstrukcí chceme vytvořit prostory, které představí Amazonii v celé její bohatosti. Plánujeme, že návštěvníci uvidí například jaguáry, vřešťany, harpyje, tukany, mravenečníky, kajmany nebo šípové žáby. A vůbec největším lákadlem by se měla stát ohromná nádrž s kapustňáky," vylíčil Deníku Miroslav Bobek s tím, že žádný ze jmenovaných druhů v současnosti v Praze není, a tak bude nutné získat nová zvířata.

Takto se budete procházet v novém pavilonu:

(pro zvětšení klikněte na obrázek)

Pavilon Amazonie

Projekt, o němž zástupci zoo mluví jako o jednom z nejzajímavějších v celé historii zahrady, bude mít rozpočet 250 milionů korun. Z části se má na financování podílet hlavní město, ale ředitel Bobek spoléhá také na veřejnou sbírku. S fanouškovskou obcí a sponzorskými dary má výbornou zkušenost již ze stavby slonince. Lidé na jeho realizaci darovali přibližně 47 milionů korun.

S přípravnou fází pavilonu Amazonie se má začít již příští rok, vlastní výstavba je pak naplánovaná na roky 2015 až 2017.

Noví obyvatelé věrohodné kopie amazónského pralesa přesídlí do Prahy postupně. Jelikož je Zoo Praha členem Evropské asociace zoologických zahrad, poradí si při hledání přírůstků bez dalších finančních výdajů. Zvířata si totiž může s jinou členskou institucí jednoduše vyměnit.

----------------------------------------------------------------------------

Líbí se vám, jak má nový pavilon vypadat? Hlasujte v naší anketě na konci článku!

----------------------------------------------------------------------------

Nejatraktivnějšími nováčky pavilonu Amazonie mají být kapustňáci hned z několika důvodů. V evropských chovech se vyskytují vzácně, i když jsou fascinujícími tvory. „Navzdory své mohutnosti jsou neuvěřitelně mírumilovní. Lidově se jim říká mořské krávy nebo také sirény, prý podle pověstí, že si je námořníci pletli s mořskými panny lákajícími člověka do nebezpečí. To je ovšem realitě hodně vzdálené," přibližuje kurátor savců pražské zoo Petr Brandl obrovité býložravé savce, kteří nejraději spásají řasy a chaluhy.

Jak bude pavilon vypadat?

- V letech 2013 a 2014 proběhne přípravná fáze stavby, koncem roku 2014 budou zahájeny přípravné práce a v průběhu let 2015 až 2017 se počítá s vlastní výstavbou.

- Zároveň se promění i takzvaná bažantnice. Amazonie tak plynule naváže na už existující expozici jihoamerických tučňáků Humboldtových.

- Ve vstupní části se návštěvníci seznámí s tapíry, tayrami či vřešťany.

- V samotném pavilonu budou návštěvníky čekat anakondy, trnuchy, piraně, drápkaté opice, kajmani, kolibříci a především kapustňáci a jaguáři v místech dřívější stáje slonů.

- Záměr počítá také se zastřešením starého sloního výběhu. V něm najdou na ostrovech i v říčkách domov zvláštní opice uakari, mravenečníci, vydry nebo nejrůznější ptáci poletující volně kolem přiléhající restaurace s výhledem do pralesa.

- Areál uzavřou velké venkovní výběhy pro jaguáry a pekari, které vzniknou na ploše současného výběhu pro sloního samce a hrochy. Střešní konstrukce pavilonu zaroste přirozenou vegetací.