„Půjde o největší akci v Praze," řekl Stanislav Kněnický, mluvčí Prahy 3, která toto ohlédnutí v čase pořádá. Připravit však takovou podívanou není nic snadného. Už od října se na rekonstrukci připravují členové Klubu vojenské historie Gardekorps Praha.

Právě tato skupina byla městskou části oslovena, aby souboj na hromadě stavebních kostek, nábytku a autech zorganizovala. „Celkem na organizaci pracuje asi deset lidí," prozradil předseda klubu Jan Gallas. Pro stejný počet lidí, jako je prstů na rukou, to znamená poměrně náročný úkol.

Bojovníci se sjedou i ze zahraničí

Jen dovézt dobovou techniku je poměrně náročné, neboť kluby ji většinou nevlastní a musí si ji včas půjčit. Často tak musí organizátoři dohlédnout i na převoz techniky na vzdálenost několika stovek kilometrů. Stejnou vzdálenost čeká i některé nahlášené účastníky. „Spolupracujeme s kluby z celé České republiky i ze zahraničí," uvedl Gallas.

Nejde však pozvat kohokoli, je třeba, aby rozložení sil odpovídalo tehdejšímu zastoupení jednotlivých stran, tedy barikádníkům povstalcům, německé branné moci, Vlasovcům a Rudé armádě. Jelikož se akce zúčastní přes čtyři sta lidí, není v takovém počtu ani možné celou historickou podívanou dopředu nacvičit. Takový počet lidí by se totiž dříve jen velmi obtížně sešel. A není ani možné zabrat někde cvičný prostor.

„Na druhou stranu se podobnými ukázkami zabýváme pravidelně. Až na výjimky jsou členové klubů vojenské historie zvyklí poslouchat, co se jim řekne a dodržovat přísnou disciplínu. Nakonec tedy stačí deset lidí, kteří jako velitelé vědí, co se má dít, a zbytek účastníků se vede podle okamžitých povelů," přiblížil fungování vojenská vřavy předseda klubu Gardekorps Praha.

70. výročí konce druhé světové války.

Ukázky jsou adrenalin

Rozkazy a zvuk střelby mají za účinek, že v mnoho účastníků se nechá celou atmosférou unést. „Ukázky obecně jsou velký adrenalin, i když si člověk uvědomuje, že hraje vlastně divadlo, tak diváky v tu chvíli moc nevnímá," sdělil Jan Gallas. Ačkoli se tedy může nechat člověk trochu unést, neznamená to, že by došlo k odchýlení od historických skutečností.

Na podobná představení klub podle jeho předsedy bere informace ze všech možných pramenů. Ať už jde o fotografická či filmová díla nebo o poznatky historiků, kteří jsou občas i členy klubů.

Letošní boj na barikádách má však improvizační nádech. Na Havlíčkově náměstí, kde se historická show uskuteční, totiž před sedmi desítkami let zátarasy přímo nebyly. Akce tedy zobrazí obecný průběh celého pražského povstání. Liší se tak od rekonstrukce událostí na Pražačce před pěti lety, kdy k tématu existovalo množství svědectví a záznamů, z nichž se dala podívaná věrně předvést.

Komentovaná přehlídka

Úplně zachovat podobu bojů však není podle Gallase úplně možné. „Jedná se především o divadelní představení, protože reálně by se střílelo na mnohem větší vzdálenosti, navíc tu musíme vměstnat zásadní události čtyř dnů do dvou hodin. Podstatné je sdělit základní informace, předvést realitu boje na barikádách na Žižkově a rámcově zrekapitulovat historii, pokud možno bez příkras a ohýbání," řekl.

Celá sobotní přehlídka bude komentovaná, díky čemuž budou diváci stále v obraze. Diváci se kromě výstřelů dočkají i zvuků děl a plamenů. S ohledem na takové využití techniky a pyrotechniky se náklady nejspíše vyšplhají k milionu korun. Alespoň podle Gallase, který prozradil, že podobné akce takovou sumu často převyšují.