O případu jako první informoval server Blesk.cz, který uvedl, že by se mohlo jednat o Blízkovýchodní respirační syndrom, známý pod anglickou zkratkou MERS. Virové respirační onemocnění je vysoce nakažlivé. Obdobná nákaza je známá pod zkratkou SARS - syndrom náhlého selhání dýchání. 

Jedovatá mamba zelená byla nalezena a odchycena v Praze živá.
Vrahem byla mamba. Uštknutá žena zemřela působením hadího jedu

Jeho výskyt byl poprvé hlášen 16. listopadu 2002 z čínské provincie Kuang-tung, tehdy zabil skoro tisícovku lidí po celém světě a způsobil u lidí paniku. 

Kontakt s velbloudem

Mluvčí pražské nemocnice Filip Řepa již během potvrdil pro Novinky.cz, že pacient je ve stabilizovaném stavu, s lékaři komunikuje a podstoupil testy, které měly potvrdit či vyvrátit podezření na nákazu SARS či MERS. „Výsledky bychom měli znát během pozdějšího odpoledne,” uvedl Řepa. Podle Blesku ležel pacient ve speciálním boxu pro vysoce nakažlivé pacienty na specializované klinice Bulovky. 

Nemoc. Ilustrační foto.
Hygienici zjistili vzestup výskytu akutních respiračních infekcí (ARI) v Praze

Večer pak nemocnice oznámila, že muž nemoc nemá. „Stav pacienta se v průběhu dnešního dne zlepšoval, pominuly horečky a stejně tak i další příznaky. Pacient byl ze specializovaného oddělení přeložen na standardní lůžkové oddělení Infekční kliniky,“ řekl pro server iDnes Řepa.

Nebezpečné onemocnění MERS, jehož virus je příbuzný SARS, se přenáší ze zvířat na lidi. A podle iDNES.cz přišel hospitalizovaný muž do kontaktu s velbloudem. Právě to byl podle primářky Kliniky infekčních, parazitních a tropických nemocí Hany Roháčové důvod, proč nechtěli lékaři nic podcenit. 

Hasiči i zdravotníci cvičně bojovali s ebolou.
OBRAZEM: Hasiči i zdravotníci cvičně bojovali s ebolou