Stejně jako zimní část gurmánské přehlídky i ta jarní představí kuchařské nápady, jak využít do poslední kosti, šlupky či odřezku suroviny, 
z nichž se jídlo připravuje. Tentokrát ale Monika a Pavel Maurerovi do Královských zahrad pozvali i další šikovné lidi, kteří se řídí heslem Taste Waste, čili zamezte plýtvání, na němž postavili svůj byznys. Firma Kokoza ukáže, jak se dá chytře kompostovat na sídlištních balkonech.

Petr Hanzel představí projekt Bez obalu, který spočívá v jakémsi návratu do Nerudových časů, kdy v koloniálu zákazníkům odsypávali čočku, hrách nebo sůl z velkých skleněných či keramických dóz do papírových kornoutů. Hanzel tuto ideu vylepšil tím, že obnovitelný obal si doma schováte a když surovinu spotřebujete, 
v obchodě vám novou várku doplní do něj.

K vidění a osahání bude též nádobí z omyvatelného papíry a přírodní koše, Sklo Srna zase předvede, jak se prázdná lahev nebo stará sklenice mohou proměnit v originální artefakty. A že se dá s nápadem a půvabem využít také staré oblečení, předvedou při slavnostním otevření festivalu známé osobnosti, jež obléknou žáci Česlava Jaroše z Vyšší odborné školy oděvního návrhářství. Budou mezi nimi třeba herečky Zlata Adamovská nebo Jitka Čvančarová.

Plno pochoutek

Tři květnové dny však budou pochopitelně hlavně plné pochoutek. Své špičkové kreace nabídne dvacet restaurací 
z Maurerova výběru Grand Restaurant. Těšit se můžete na teplé i studené provedení francouzské pochoutky Foie gras. Ochutnat budete moci husí játra s jablky a cibulkou, ale také zmrzlinu Foie gras.

Festival si též připomene 700. výročí narození Karla IV. Národní tým kuchařů a cukrářů připraví tříchodové menu, s nímž bude v říjnu soutěžit na kuchařské olympiádě v Erfurtu. Inspirovali se gastronomií 14. století, kdy nejslavnější český panovník žil, zakládal univerzitu a položil základy současné Prahy.

Čtěte také: Kuchař Petr Ocknecht: Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso