Nejvíce je hepatitida rozšířena mezi osobami ve věku 25-34 let, stoupá však i počet nakažených školáků. V některých městských částech přistupují proto přistupují k dalším preventivním opatřením.

Možná až pět škol

Například v městské části Praha 8 investovali téměř půl milionu korun na vakcíny pro školáky a pedagogy ze školských zařízení postižených žloutenkou. První vakcinace dětí by měla proběhnout již příští čtvrtek v Základní škole Na Korábě v Praze 8. Městská část se ale obává, že poskytnuté finanční prostředky nebudou stačit. Počet nakažených školáků totiž roste.

”V současné době se vyskytuje žloutenka ve 4 školách, čekáme na potvrzení hygienika, zda se objevil výskyt žloutenky i v páté,” uvedl Deníku starosta Josef Nosek (ODS). Podle jeho slov by kvůli epidemii hepatitidy typu A měla v nejbližších dnech zasednout v Praze 8 mimořádná rada, která rozhodne o navýšení finančních rezerv na vakcinaci dalších školáků a pedagogů ze škol postižených žloutenkou.

“Pokud by nastal nejhorší scénář, mohlo by se jednat o částku 6-7 milionů korun,” vysvětluje starosta.

Strážníci jsou v první linii

Městská část chce ale poskytnout i další finační prostředky na očkování městských strážníků. “Čekáme na na stanovisko městské policie, o kolik strážníků by se mělo jednat, předpokládáme ale, že zaplatíme očkování především okrskářům, kteří se pohybují v rizikových lokalitách a přicházejí denně do styku s nepřizpůsobivými osobami,” dodal Josef Nosek.

Podle slov tiskové mluvčí městské policie Vilmy Častové kontaktují městskou policii častěji i sami Pražané, kteří volají na linku 156 více než před epidemií. “Občané se ná snaží upozorňovat častěji než dříve na výskyt bezdomovců, kteří vypadají zanedbaně a nemocně,” uvedla Deníku Vilma Častová.

Turisté zatím nepanikaří

Epidemie žloutenky v metropoli ale zajímá i cizince, kteří se na ni před odjezdem do České republiky informují. Deníku to potvrdil i Tomio Okamura.

„Epidemie žloutenky v České republice zatím příjezdy zahraničních turistů neohrožuje, zaznamenáváme však zvýšené množství dotazů ze zahraničí na situaci u nás. Hlavně turisté a cestovní kanceláře z Evropy se nás občas na výskyt žloutenky dotazují. Turisté z mimoevropských zemí o epidemii v ČR vesměs vůbec nevědí. Nikdo ale zatím nepodléhá panice, všichni na svých pobytech zůstávají. Dělali jsme i bleskový průzkum mezi pražskými restauracemi, ty zatím žádné dotazy turistů ohledně žloutenky nezaznamenaly,“ říká tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Další peníze od města

Další protiepidemiologická opatření připravuje i pražský magistrát, který rozhodl o uvolnění částky 1,4 milion na nákup vakcín pro personál zdravotnických zařízení a na úklidové dezinfekční prostředky. Uvolnit z rozpočtu dva miliony korun na nákup dezinfekčních prostředků pro školská zařízení na území hlavního města Prahy přislíbila také radní pro oblast školství Marie Kousalíková. V příštích dnech by se měli zástupci magistrátu sejít i se zástupci Hygienické stanice Hlavního města Prahy a podle aktuálního vývoje epidemie přijmout další opatření.

O dalších mimořádných opatřeních rozhodli v těchto dnech i v Praze 5, kde odsouhlasili navýšení finančních prostředků o částku téměř dvě stě tisíc korun pro mateřské školy a základní školy zřizovaných městskou části Praha 5 o částku na další hygienická opatření.Očkování zaplatí v páté městské části i 57 pracovníkům sociálního a bytového odboru.

JANA KOČVAROVÁ, FILIP NACHTMANN