Nelíbí se mu, že proti loňsku počet řešených přestupků výrazně poklesl – a to bez toho, že by v ulicích bylo vidět zlepšení.

Miroslav Stejskal.
Dělejte víc, vyzval šéf strážníky z Prahy 1. Radnice přikyvuje

Jak je to s odtahy?


Když se Stejskalův dokument dostal na sociální sítě, vyvolal na internetu bouři. A vlnu odporu. Třeba sdělení „klesli jsme ve všech oblastech činnosti, tedy i v počtu řešených dopravních přestupků a s tím spojeným ukládáním sankcí“ chápali kritici jednoznačně: strážníci mají zajistit, aby se na pokutách vybíralo víc.

Byť Stejskal vysvětloval, že nejde o výzvy k pokutování, objevily se zaručené zvěsti: reakce na jeho dopis byla v Praze 1 okamžitá – a stal se jí masivní nárůst počtu odtahů aut. Možná jste to slyšeli: kamarádův kamarád povídal, jak jeho známý slyšel, že člověk, který u městské policie pracuje, pokyn vybrat víc peněz potvrdil…

Odtahová služba.
Praha chce za čtyři roky zaplatit firmě za odtahy aut 80 milionů

Dlouhodobý úbytek

Není to pravda, oponuje městská policie. Podle jejího vedení se z podnětu strážníků na území Prahy 1 týdně odtahuje kolem 60 aut. Třeba z neoprávněně obsazených parkovacích míst pro invalidy. V týdnu „před dopisem“ jich bylo 51, v „po dopise“ pak 59. Rozdíl? Osm. Ředitel Městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster pak Deníku připomněl, že proti minulosti v metropoli odtahů výrazně ubylo: v roce 2012 jich bylo 33 tisíc, o dva roky později 27 500, loni 16 800, letos od ledna do června osm tisíc. „Počet klesl na polovinu, zatímco počet přestupků řešených v souvislosti s nesprávným pakováním je každý rok zhruba stejný,“ konstatoval Šuster. Dvě třetiny odtahů se podle jeho slov týkají zón placeného stání; zbývající jsou například překážky v provozu.

Ilustrační foto.
Odtahované auto se chovalo jako utržené ze řetězu

Řádně plnit povinnosti

Zatímco před týdnem řediteli Sejskalovi chodily převážně nesouhlasné ohlasy odmítající „buzerování“ lidí, nyní přibývá těch, kteří mu vyslovují podporu. Ředitel strážníků z Prahy 1 to přičítá faktu, že dostal příležitost vysvětlovat své stanovisko v médiích: že považuje za nepřijatelné, aby jakýkoliv strážník protiprávní jednání na ulici přehlížel a neučinil zákonem stanovená opatření.
Také pražský radní pro oblast bezpečnosti Libor Hadrava zdůrazňuje: „Strážníci jsou povinni zajistit či zjednat nápravu na jakémkoliv místě i v čase.“ Bez ohledu na jejich soukromé pocity. Stejskalovu výzvu vnímá jako apel na strážníky, aby své povinnosti plnili řádně. A jak je to s pokutami? I podle Hadravy nelze říci, že by k ukládání pokut byli strážníci úkolováni. „Na druhou stranu část veřejnosti považuje za nezbytné, aby v tomto ohledu bylo konáno jasně, striktně a bez výjimek,“ zdůraznil radní. Připomněl, že nekonat při udílení pokut znamená, že se sám strážník vystavuje postihu.

Nucené odtahy v Praze. Infografika. Zdroj: Redakce

Stanovisko pražského radního pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Libora Hadravy:
Příslušníky Městské policie hl. m. Prahy hodnotí veřejnost buď podle jejich aktivity, nebo naopak neaktivity. V obou případech však můžeme dojít stejně tak k pozitivním zkušenostem, jako je zevšeobecňovat negativně. Výkon strážníků se skutečně neposuzuje podle vybraných peněz – a jak zdůraznil i ředitel Miroslav Stejskal, rozhodně nelze říci, že by k ukládání pokut primárně byli strážníci úkolováni. Na druhou stranu část veřejnosti považuje za naprosto nezbytné, aby v tomto ohledu bylo konáno jasně, striktně a bez výjimek.
I když může být řada případů řešena domluvou nebo oznámením přestupku, primárně strážníkům jejich povinnosti velí, aby vždy postupovali podle zákona. Na jeho základě se pochopitelně odvíjí i udílení pokut, a jestliže v tomto směru nekonají, sami se vystavují postihu.
Nemohou si rozhodně dovolit být benevolentní, pokud by tato benevolence překračovala zákon. Strážníci jsou povinni zajistit či zjednat nápravu na jakémkoliv místě i v čase, bez ohledu na okolnosti, které bychom já, vy či oni mohli z ryze soukromého hlediska či na základě svých pocitů považovat za přehnané. Úděl příslušníků policie je tedy poněkud nevděčný, protože jejich pověst ve vztahu k okolí píše jasně vymezená litera zákona anebo dílčí nebo konfliktní situace, které se mezi veřejností, často nezaslouženě, ale tím rychleji rozšíří.
V této souvislosti pan ředitel Stejskal proto pouze využil svých pravomocí, konkrétně § 302 zákoníku práce v písmenu a), jež vedoucímu zaměstnanci ukládá následující: řídit a kontrolovat práci svých podřízených a hodnotit jejich pracovní výkonnost a výsledky. Jednoduše a konkrétně na ně apeloval účelem řádného plnění jejich pracovních povinností. Navíc tak učinil v souvislosti s obdobím, kdy se v našem hlavním městě kumuluje velký počet návštěvníků z domova i z ciziny, což negativně ovlivňuje i počet spáchaných přestupků.