Uhříněves je mimo jiné zajímavým přestupním uzlem. Dá se odsud cestovat autobusem například do oblasti nákupní zóny v Čestlicích nebo do oblasti Újezdu nad Lesy, Horních Počernic a Letňan.

Vlaky linky S9, které míří až do Benešova, jezdí ve špičkách v intervalu 15 minut, jindy každou půlhodinu. „Jízdní době z Uhříněvsi do centra Prahy (20 minut) nemůže konkurovat ani cesta autem v době klidného provozu,“ upozornil Filip Drápal, mluvčí Ropidu, který organizuje pražskou integrovanou dopravu.

O víkendech jezdí na lince S9 pouze jednotky CityElefant.

Ze Strašnic do Vysočan

Linka S9 projíždí také centrální částí Prahy 10, kde zastavuje v zastávce Strašnice a ve stanici Vršovice. Strašnická zastávka leží v těsné blízkosti tramvajové a autobusové zastávky Nádraží Strašnice. Tudy projíždí například páteřní tramvajová linka 22 nebo páteřní autobusová linka 188, takže je možné i zde výhodně kombinovat rychlost vlaku s místní dopravou až do cíle (například na Zahradní Město, do Malešic nebo Záběhlic). Linka S9 jezdí navíc ve všední až do Vysočan, kam se lze právě ze Strašnic dostat za 20 minut.

A nyní do Modřan. Zde není vlakové spojení až tolik známé, přesto se lze z této oblasti dostat do Vršovic motorovým vlakem za 16 minut. Ve všední dny tudy vlaky projíždějí zpravidla každou hodinu, ve špičkách častěji.

V Praze zastavují vlaky linek S8 a S80 kromě Hlavního nádraží a Vršovic také v Krči, Braníku, Modřanech, Komořanech a na Zbraslavi.

Až nepojedou tramvaje

Jezdit vlakem z a do Modřan bude pravděpodobně hodně výhodné v letních měsících, až bude z důvodu rekonstrukce uzavřena tramvajová trať, která do této oblasti směřuje. „V příštích letech se na této trati počítá s provozem modernizovaných motorových vozů, zavedením taktového jízdního řádu a také s vybudováním nové železniční zastávky Praha-Kačerov,“ doplnil na závěr Drápal.

1. DÍL

2. DÍL

3. DÍL