Jak vypadal vnitřek poté, co v neděli policie přivolaná k zásahu předala objekt zástupcům vlastníka, ukázal ÚZSVM ve fotogalerii, kterou v pondělí zveřejnil na své facebookové stránce.

Dům v Hybernské ulici, ve kterém se o víkendu usídlili squatteři.
Jak vypadá dům po odchodu squatterů? Podívejte se, vybízí majetkový úřad

Stále mapují škody

Fotografie naznačují, že se návštěva neobešla beze škod. Konkrétní však Ležatka být ve středu nechtěl. Uvedl, že inventura stále pokračuje. „Od pondělka dům procházíme, mapujeme škody, zjišťujeme, co chybí, co bylo zničeno,“ konstatoval. Zatím prý nejsou známy ani přibližné odhady. Až budou jasná fakta, padne rozhodnutí o dalším postupu. „Zatím je brzy hovořit o tom, zda budeme škody vymáhat – a po kom,“ řekl Deníku Ležatka.

Z pohledu policie jsou squateři, kteří neuposlechli výzev k opuštění objektu, podezřelí z přestupků – přičemž jejich jednání by se mělo řešit ve správních řízeních. Ta by mohla nejspíš skončit pokutou. Totožnost lidí, kteří byli uvnitř, policisté zaznamenali.

Noční zásah proti squatterům.
Squateři obsadili dva domy, někteří zůstali před noc

Na programu mělo být žonglování a básnický maraton

Zástupce squaterské skupiny se Deníku oslovit nepodařilo, třebaže „kolektiv Obsaď a žij“ na webových stránkách žižkovské Kliniky zveřejnil telefonický kontakt na mluvčí. O záměrném ničení majetku nicméně jejich prohlášení na internetu nehovoří.

Podle pozvánky na akci na webu Kliniky mělo být na programu „žonglování, básnický maraton, Oi Oi Piratoi, promítání, diskuse Žena a křesťanství a mnoho dalšího“. V prohlášení na stránkách Anarchistické federace stojí, že squatovali za bydlení a chtěli ukázat, že potřeba bydlet, tvořit a žít je každodenně přítomná – i když „krizi bydlení“ ani absenci zákona o sociálním bydlení takovéto akce nevyřeší.

Squatteři na střeše vily Milada.
Squatteři neuspěli, NSS druhou stížnost na zásah v Miladě zamítl

Vize budoucnosti

Objekt k sobotní akci byl vybrán záměrně s cílem ukázat na nemovitost, kam by podle mínění squaterů mohli své kanceláře nastěhovat úředníci ze Správy železniční dopravní cesty, aby se z jejich pohledu nesmyslně nesnažili vytlačovat aktivisty z Kliniky, kteří v obsazeném objektu bývalé polikliniky v Jeseniově ulici působí nyní.

S nemovitostí v Hybernské jsou ale jiné plány. Nyní patří část městu a část ÚZSVM, od něhož by magistrát chtěl jeho podíl získat – a v budoucnu by tam ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy měla vzniknout instituce pracovně označovaná jako Kampus Hybernská. Ležatka z majetkového úřadu ve středu potvrdil, že jednání s představiteli Prahy o směně opravdu jsou jedním z možných řešení budoucnosti objektu. „Magistrát má eminentní zájem,“ konstatoval.