Aktuálně bydlí ve Vinoři a do Řádu srdce ji nominovali, protože je ochotná přiložit ruku k dílu, je mimořádně aktivní při každé dobročinné akci, ať už se jedná o úklid obce, zkrášlování okolí nebo práce s mladými.

„Pořádá akci Vinořský talent pro všechny věkové skupiny a umělecké směry, letní prázdninové naučné a poznávací tábory, vede mezinárodní spolupráci, učí jazyky, podporuje každou prospěšnou akci, sponzoruje naší zdravotně postiženou osobu," vyjmenoval starosta Vinoře František Švarc. Podle něj má pořád dost úsměvů a dobré nálady a vždy má dost času pro druhé i pro svoji malou dceru Annu.

Do veřejného života se zapojuje proto, že je dost akční a tvůrčí živel. „Je to odpověď na to, co se děje, co vidím, co chybí a co mě trápí. Neumím mlčet, dívat se, nadávat, popřípadě dělat, že se mě dění/nedění kolem mě netýká. Může za to má nervová soustava, která se napne a pak už to jede samo," vysvětlila Löwensteinová.

Přehodnocené vnímání

Logo projektu Řád srdce.Hodně ji změnilo narození dcery, kdy přehodnotila své vnímání světa i sebe sama. Popisuje to jako přistání na zemi, odsobečtění, integraci i vrozená empatie nebo neschopnost se nečinně dívat nebo parazitovat na lidském neštěstí.

„Už před jejím narozením jsem věděla, že budeme samy, zkušenostně jsem musela dospět a postavit se na vlastní nohy, přestat snít o ideálním partnerství, velké, šťastné rodině, přestat teoretizovat a čekat na to, až mi někdo nabídne „sladký" život a nějaké „slušné" teplé (kvalifikované) místo, kde bych se mohla realizovat," uvedla.

Velice si pochvaluje spolupráci s tamním starostou, který nikdy její nápady neodmítl a naopak je podpořil. Nejde o aktivity takzvaně pohodové nebo voňavé, ale považuje je za podstatné a nečeká, že budou mít tisícový ohlas. S Radou mladých podniká například úklidy, umělecké a sportovní dny, exkurze, tábory, školy hrou, soutěže nebo sbírky.

Kultivování talentu

Pořádá také soutěž Vinořský talent, který je o radosti, sdílení a uměleckém ztvárnění daného tématu vinořskými dětmi. „Víte, on už vlastně už dnes není potřeba, protože máme ve Vinoři spoustu vynikajících pedagogů a ještě úžasnějších dětí, které svůj talent kultivují a nám dělají radost. Dříve tomu tak nebylo," vysvětlila.

Kromě komunitních aktivit Klára Löwensteinová podporuje například zdravotně postižené. „Forma pomoci je různá, někdy peněžní, někdy hmotná, někdy fyzická, jindy duševní a duchovní. Od svých 17 let, kdy jsem začala vypomáhat v dětském stacionáři, pak v rámci projektů sociální integrace Člověka v tísni jsem dospěla k poznatku, že je potřeba pomáhat asi nejvíc těm, kterým nikdo nepomůže," řekla.

„Sociální systém u nás naprosto nepřeje lidem s fyzickým, duševním a sociálním handicapem. A pokud nemáte rodinu, přátele, blízké, jenom živoříte fyzicky i niterně. Myslím si, že je dobré se dívat kolem sebe a snažit se adekvátně pomoct v rámci svého dvorku, ulice, vesnice, prostě biotopu," uzavřela.

Při svých nesčetných aktivitách a péči o sedmiletou dcerku se naučila dělit věci na důležité a nedůležité.

Hlasujte: Řád srdce hledá lidi se srdcem na správném místě