Současné politické garnitury už se zvýšení platů týkat nebude. Novinka začne platit od 1. ledna příštího roku, takže se bude vztahovat až na zastupitele, radní, starosty a primátora, které si Pražané zvolí v nadcházejícím hlasování. „Navrhovaný nárůst odpovídá současnému velmi rychlému tempu růstu mezd. Za první čtvrtletí to bylo meziročně 8,6 procenta v celé ekonomice a za druhé čtvrtletí rovněž 8,6 procenta,“ uvedl analytik trhu práce ze společnosti LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Ilustrační foto.
Jedna jízdenka na všechny vlaky od roku 2020. Později, než se čekalo

O kolik si političtí představitelé polepší, se přímo odvíjí od toho, jak velké území řídí, přesněji řečeno, kolik v něm žije obyvatel. 

Současné a nové platy politikůZdroj: DENÍK

Největší skok čeká primátora, kterému vzroste hrubý plat o 8431 korun. Jeho náměstci si polepší o 7420 korun a radní o 6745. Starostové největších městských částí, mezi něž patří Praha 4, 6, 8 a 10, budou mít plat vyšší o šest tisíc korun. Starosta Prahy Nedvězí, které je s 309 obyvateli nejmenší městskou částí, si polepší o 2870 korun.

Manažerský plat

Odměny jsou podle Dombrovského srovnatelné s platy manažerů v soukromém sektoru. „Nelze říct, že je to totožné, v komerčním sektoru je výrazně větší rozptyl mezd směrem nahoru i dolů, například podle typu firmy, segmentu, regionu, ale ta hladina odpovídá té manažerské odpovědnosti,“ doplnil Dombrovský.

Nejmenší finanční skok čeká neuvolněné zastupitele, tedy ty, pro něž není práce pro obec hlavním zaměstnáním.

Vteřiny dne 19. září 2018
Další schodkový rozpočet, kvóty pro migranty a Babišův střet zájmů: Vteřiny dne

Zastupitelům hlavního města stoupnou odměny o čtyři stovky, zastupitelům Nedvězí o 77 korun. Návrh na zvýšení odměn komunálních politiků předložil kabinetu ministr vnitra. Podle rozhodnutí vlády to musí udělat vždy, když průměrná mzda stoupne z roku na rok o víc než 2,5 procenta. 

„Nárůst hrubé měsíční mzdy zaměstnanců v České republice na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství mezi roky 2016 a 2017 dosáhl sedm procent,“ odůvodnilo návrh ministerstvo vnitra.

Úřad podle předložené zprávy očekává, že se zvýšení odměn promítne pozitivně v tom, že se zastupitelé budou cítit více motivováni a oceněni za náročnou práci ve veřejném zájmu.

Peníze na platy obce mají

Stát Praze další peníze jako kompenzaci za zvýšení odměn nepošle. Ministr vnitra Jan Hamáček novinářům řekl, že v rozpočtech jednotlivých územních samosprávných celků finance na zvýšení jsou, proto není třeba krajům a obcím účelově přidávat. 

Ilustrační foto.
Hlasujte o nedůvěře vládě, žádaly stovky demonstrantů u Sněmovny

„V připomínkovém řízení jsem takový požadavek nezaznamenal,“ pronesl Hamáček po jednání vlády, která jeho návrh přijala.