Proti tomu však vystupují někteří místní obyvatelé. Radnice proto uspořádala setkání, na kterém měly všechny zúčastněné strany možnost se vyjádřit.

„V létě se při bouřce ze stromu ulomila skutečně velká a těžká větev, spadla na střechu školky a rozbila světlík. Když jsem to zjistila, strašně jsem se vyděsila. Představte si, že by něco takového spadlo na hlavu dítěti!“ říká ředitelka školky Hana Hamšíková. Požádala proto radnici o pokácení stromu.

Platan v areálu Mateřské školy Kostelní v pražských Holešovicích ohrožuje děti, radnice diskutovala s občany o jeho pokácení.Debaty se zúčastnili rovněž odborníci, kteří zpracovávali posudky. Podle nich může být problematický strom v současnosti nebezpečný pro své okolí, a to především kvůli velmi nevhodnému umístění.

Autorizovaná krajinářská architektka Barbora Eismanová ve svém posudku charakterizuje strom jako dřevinu se sníženou stabilitou a provozní bezpečností. Problematický je podle posudku také kořenový systém stromu, který s ohledem na zásadně omezený a zadlážděný kořenový prostor rovněž negativně ovlivňuje objekty v okolí.

Z posudku dále vyplývá, že stabilizace stromu ozdravným řezem by nepřinesla pozitivní změny, naopak by podpořila jeho nežádoucí obrůstání. Proto doporučuje dřevinu odstranit.

Varování již v roce 2010

Před nebezpečným stromem varoval již v roce 2010 také Pavel Rohon, který zpracovával znalecké posudky na všechny stromy v areálu školky. V jeho doporučení stojí, že je nutné sledovat stav stromu a v případě sebemenší nejistoty o dobrém zdravotním stavu, učinit nezbytné opatření. Tím by podle Rohona měla být v tomto případě likvidace stromu.

Výraznější destrukce by totiž mohla ohrozit stavební objekt v míře, kterou by bylo možné označit za katastrofu. „Přerušili jsme kácení stromu, abychom znovu prověřili, zda ho lze zachovat, nebo zda představuje bezpečnostní riziko pro děti,“ říká mimo jiné zástupce starosty Tomáš Kaštovský.

Platan v areálu Mateřské školy Kostelní v pražských Holešovicích ohrožuje děti, radnice diskutovala s občany o jeho pokácení.