Historie letenského podlahového kolotoče sahá do roku 1892, o dva roky později byl přenesen do Prahy. Naposledy se v novorenesančním pavilonu mohli Pražané svést v roce 2006, kdy jej od soukromého vlastníka převzalo muzeum a kvůli kritickému stavu kolotoč uzavřelo.

Chystaná rekonstrukce bude mít dvě fáze. „Půjde o opravu novorenesančního dřevěného pavilonu a opravu interiéru, který obsahuje vycpaniny devatenácti koní, autíčka a mimo jiné například rytíře v brnění," uvedl mluvčí muzea Adam Dušek.

„Nutná je kompletní rekonstrukce včetně obnovy historické točny s elektromotorem, který byl prvně instalován už v 90. letech 19. století," dodal mluvčí.

V příštím roce začnou práce na dřevěné budově, na které přispělo ministerstvo kultury čtyřmi miliony korun. Následovat bude rekonstrukce koní, autíček a dalšího příslušenství. „Oprava 19 koní různých velikostí proběhne na základě původních postupů, takže koně budou opět potažené pravou koňskou kůží bez spojů, plněné slámou, se skleněnýma očima," řekl mluvčí.

Lidé mohou na práce přispět. Sbírka na opravu letenské atrakce pokračuje, zhruba 150 lidí přispělo 200 tisíci korunami. Na opravu každého z původních koní je ale nutné sehnat až 170 tisíc korun. Lidé mohou příspěvky posílat na účet číslo 1079304750207/0100.