„Navržený projekt tak, jak nám byl odprezentován, je extrémně velký, volně nepřístupný, mizí zde jedna z přirozených cest do přírody, je zde plánována obytná zóna a kongresové centrum velikosti poloviny Václavského náměstí," stěžuje si předsedkyně Spolku pro ochranu drahelčické přírody Petra Ďuranová.

Navíc prý vůbec není přesvědčená o tom, že je skutečně záměrem na lukrativním místě u dálnice D5 poblíž Prahy výstavba jezdeckého centra. A obává se, aby místo pasoucích se koní tady nakonec nestálo třeba logistické centrum.

Takové nařčení ale mluvčí investora Jitka Tkadlecová striktně odmítá. Tvrdí, že 13. května byla předložena nabídka starostům Drahelčic a Rudné, kam by část areálu také zasahovala, která mimo jiné obsahuje „závazek využít pozemky výhradně pro výstavbu jezdeckého areálu, včetně obslužné infrastruktury."

V rámci dohody s obcemi by pak podle Tkadlecové po horním okraji pozemků měla vést cyklostezka až ke křížku Na Francouzi. „Ten bude udržovaným výletním místem přístupným veřejnosti," říká mluvčí.

Samotný areál by pak měl podle návrhu záměru společnosti Agro Tera poskytnout zázemí špičkovým českým jezdcům a jejich koním i dalším zájemcům. Zároveň by se zde měly konat i velké mezinárodní soutěže.

Heliport, wellness i dětská zoo

Miliardář Kellner kromě závodiště počítá i s vybudováním stájí, tréninkových hal, ale i se sklady, restauracemi, školou, bytovými domy pro zaměstnance, vilami i hotelem pro 300 hostů a wellness.

Podle záměru se počítá i s veterinární klinikou specializovanou na léčbu koní, dětskou zoo, novými rybníky nebo dokonce heliportem. Parkoviště by pak mělo nabídnout místo pro 1500 osobních aut i kamiony. Zastavěné plochy zaplní celkem 30 procent areálu.

Jezdecké centrum by mělo vzniknout na 170 hektarech, z nichž je 110 hektarů v katastru Drahelčic, zbytek na území Rudné. Pozemky jsou ale v současnosti ornou půdou. Aby se z nich stalo zastavitelné území, musí se nejprve změnit územní plán.

Ráj koní plánuje podnikatel Petr Kellner. Podle projektu by zde měly vzniknout stáje, jízdárny nebo také veterinární klinika specializovaná na léčbu koní. Zastavěná plocha by ale činila 30 procent.„Vzhledem k probíhajícím jednáním žádná stanoviska nesdělujeme," odmítl se vyjádřit starosta města Rudná Lubomír Kocman. Nicméně zastupitelstvo se touto otázkou zabývalo už 21. ledna letošního roku a jednomyslně schválilo, že „pověřuje starostu a Radu města jednáním o záměru jezdeckého areálu na území obcí a získáním závazných vyjádření obce Drahelčice k záměru."

Zastupitelstvo Drahelčic pak 9. února spolupráci přislíbilo. V usnesení stojí, že „ vyhoví požadavku investora Agro Tera a.s. a v novém územním plánu změní využití území tak, aby investor mohl realizovat svůj záměr na vybudování jezdeckého areálu." Robert Spáčil, starosta obce, se však nyní k situaci nevyjádřil.

Vzhledem ke složitému procesu schvalování nového územního plánu je ale otázka, kdy by tato investice za stovky milionů korun mohla být realizována. Zatím nikdo nechce mluvit o konkrétním termínu.

Spolku pro ochranu drahelčické přírody a některým dalším občanům se ale postup obce nelíbí. „Obec se dle nás chová příliš servilně a nesebevědomě. Na změnu územního plánu jakýmkoliv způsobem nemá žádný z vlastníků pozemků právní nárok," je přesvědčená Petra Ďuranová.

Jezdecký areál za obchvat?

S projektem rozlehlého areálu také souvisí druhé hojně diskutované téma v obci: plánovaná přeložka rušné silnice II/101 vedoucí středem obce. Ta je dnes zahlcená tranzitní kamionovou dopravou a je ve velmi špatném technickém stavu. Nový obchvat by tak místní obyvatelé rádi viděli co nejdříve.

A Agro Tera vlastní také klíčové pozemky, které jsou pro tuto přeložku nutné. V písemné nabídce ohledně jezdeckého centra se společnost dokonce zavazuje, že potřebné pozemky v délce kolem 500 metrů poskytne, jenže lidé z okolí to považují spíše jako výhružku. Myslí si, že pokud obec jezdecký areál neposvětí a nezmění územní plán, klíčové pozemky poskytnuty nebudou a vytoužený obchvat zůstane jen na papíře.

Jisté je v tuto chvíli jen to, že Drahelčické čeká opravdu rušné léto. Zda se bude jezdecké centrum místo orné půdy vůbec stavět, by se mělo rozhodnout v nejbližších měsících.

Muž s miliardovým majetkemFinančník Petr Kellner.Petr Kellner je vlastník společnosti PPF, která se během dvaceti let své činnosti stala jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Je zakladatel a majoritní akcionář této skupiny, která podniká především v oblasti bankovnictví, pojišťovnictví, energetiky, maloobchodního prodeje a nemovitostí v České republice, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Vietnamu i dalších zemích. Americký časopis Forbes odhadl majetek nejbohatšího Čecha na 10,4 miliardy dolarů a v žebříčku světových miliardářů ho zařadil na 110. místo.