VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stanou se naši hostinští mistry světa?

PRAHA - V celé Praze vrcholí přípravy nejlepších barmanů předsoutěží o Mistra ČR v točení belgického prémiového ležáku Stella Artois. Každý návštěvník vybraných restaurací s touto značkou může ohodnotit kvalitu podávaného piva a servírovacího rituálu a nominovat do finále svého barmana zasláním SMS. Devatenáctého září proběhne české finále této soutěže a o měsíc později vBelgii celosvětové.

26.8.2007
SDÍLEJ:

Dvojnásobná vítězka soutěže Lada Chmelíková.Foto: Archiv

V Praze se o postup do finále letošního mistrovství utká 39 provozoven.

Loni byli nejlepšími účastníky vpražském regionu Josef Ponížil za Sovovy Mlýny zPrahy, Robert Brožovský za Beer Point v OC Chodov, Praha. Letos je účast ve finále stále ještě otevřena.

VČeské republice proběhne letos již 5. ročník mistrovství, které má celosvětově jedenáctiletou tradici. O tom, kdo se 19.září zúčastní velkého VIP finále, jehož vítěz bude reprezentovat naši zemi na mezinárodním finále vBelgii, poprvé rozhodnou samotní spotřebitelé.

Mistrovství republiky ČR a SR v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois se při svém pátém ročníku stává novodobou tradicí.

Předchozí ročníky byly postaveny na regionálních kolech, jejichž vítězové se pak utkali ve finále o umístění na stupních vítězů. Loni se regionální kola přesunula na náměstí velkých měst a získala zaslouženou pozornost veřejnosti. Letos si značka Stella Artois dovolila přizvat do poroty, hodnotící výkon barmanů, ještě širší veřejnost. Hodnotit a nakonec i vybírat nejlepší barmany budou samotní hosté, příznivci a především opravdoví znalci piva Stella Artois.

Hosté hodnotí u každé sklenice piva Stella Artois dodržování pěti atributů, které jsou viditelnou součástí servírovacího rituálu: opláchnutá číše, správná výška pěny, originální rozetka a podtácek a na závěr správné postavení číše před zákazníka. Bezchybné dodržování celého servírovacího rituálu zaručuje, že zákazník - znalec může vychutnat svoji sklenici piva Stella Artois v nejvyšší kvalitě. Hosté, kteří jsou schopni poznat a ocenit servírovací rituál v delším časovém úseku, v mnoha restauracích napříč celou republikou, jsou nakonec tou nejnáročnější porotou, jakou si lze představit.

Cílem mistrovství je zvyšovat úroveň čepování prémiového ležáku Stella Artois, který má unikátní servírovací rituál. Chceme ale šířit povědomí o rituálu také mezi spotřebiteli,“ říká Zdeněk Prajs, manažer značky Stella Artois. „Když bude spotřebitel správné servírování vyžadovat a nesleví zkvality, je to ta nejlepší záruka, že pro barmany se stane rituál naprostou samozřejmostí a host si tak pivo správně vychutná. Proto jsme spotřebitele do hodnocení aktivně zapojili,“ dodává.

Jak může spotřebitel nominovat svého barmana do finále? Stačí zajít do jedné ze 116 restaurací v celé České republice, vnichž hlasování až do konce srpna probíhá, objednat si ležák Stella Artois a poté ohodnotit všechny detaily, které dokazují, zda byla Stella Artois správně načepována a naservírována. Hodnocení odešle host formou sms zprávy. Na jednoho hlasujícího spotřebitele navíc čeká skvělá výhra - výlet pro dvě osoby soukromým letadlem na typickou večeři francouzské ústřicové sezóny vLa Rochelle.

Všechny sms zprávy budou zpracovány a dvacet nejlépe hodnocených provozoven nominuje svého barmana. Spolu sdalšími deseti, kteří dostanou divokou kartu od odborníků zPivovarů Staropramen hodnotících vterénu, se utkají ve velkém VIP finále. To proběhne 19.září vPraze a jeho vítěz – Mistr České republiky – bude zastupovat náš stát na říjnovém světovém finále vBelgii.

Vloňském roce vyhrála finále Mistrovství ČR a SR již podruhé žena – Lada Chmelíková, která obhájila titul zroku 2005. VBelgii reprezentovala naši zemi druhá vpořadí Denisa Gregorová, neboť světového finále se národní vítěz může zúčastnit pouze jednou.

 

Shrnutí historie Mistrovství ČR a SR v točení prémiového ležáku Stella Artois (2003 – 2006):

Vuplynulých letech vzešli finalisté, kteří změřili své síly ve velkém finále, zjednotlivých regionálních kol, vnichž je hodnotila odborná porota. Regionálních kol se za čtyři roky trvání soutěže zúčastnilo téměř 350 barmanů, číšníků a majitelů restaurací zcelé ČR a vroce 2006 poprvé také ze Slovenska.

 

Znalec si všímá každého detailu (kritéria hodnocení spotřebiteli):

- Pěna ležáku Stella Artois musí být vysoká na dva prsty

- Obsluha musí při servírování postavit sklenici Stella Artois logem směrem kVám

- Sklenice musí být opláchnutá

- Na noze sklenice Stella Artois musí být umístěna rozetka

- Pod sklenicí musí být originální podtácek

 

26.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Smrt na kolejích. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Na Žižkově srazil vlak člověka. Provoz některých příměstských linek je omezen

Letiště Václava Havla.
3 14

Letiště Václava Havla bojuje s hlukem. Chce omezit noční provoz letadel

Poklidná zahrada nedaleko Hradu. Ukrývá umělecká díla i kašnu s čápem

Ruch Hradčanského náměstí. Turisté. Blesky fotoaparátů. Přijde vám nemožné najít v blízkosti Pražského hradu místo k odpočinku? Navštivte nepříliš známou zahradu Šternberského paláce. Malá, ale romantická oáza klidu skýtá útočiště nejen všem, co si chtějí vyčistit hlavu, ale i umělcům. Najdete v ní třeba díla českých sochařů z 20. století.

Mohl mít nebezpečné chemikálie. Muže odvezla zásahová jednotka na psychiatrii

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek večer zažili obyvatelé části pražského Slivence dramatické chvíle. Policie kvůli psychicky narušenému muži zaktivizovala vyjednavače, zásahovou jednotku, hasiče, psa pyrotechniků i plynaře. Na počátku velké akce bylo podezření, že muž má doma nebezepčné chemikálie. Navíc podle policie napadal sousedy.

Chemie na škole nebývá oblíbená. I tak Češi slaví historický úspěch na olympiádě

Historický úspěch české reprezentace… Kdyby to tak mohl být začátek zprávy ve sportovní rubrice. Ale tato informace oslavuje šikovné české vědce. Na jubilejním padesátém ročníku Mezinárodní chemické olympiády Česko obsadilo čtvrtou příčku v žebříčku národů.

Jak jsme žili v Československu. Staré Město a Josefov

Pražský deník přináší nový cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden pozveme čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Na procházku po významných momentech let 1918 až 1992. Tentokrát zveme na Staré Město.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT