V pátek 23. květnazačalČeský pivní festival, největší pivní slavnosti v Praze.

Přestože se jedná o první ročník, organizátoři neskrývají ambice stát se největší gastronomickou akcí v Česku.

„Doufáme, že se nám podaří založit tradici, která bude trvat dlouhou dobu. České pivo je nejlepší značkou celé země, takže si takovýto festival rozhodně zaslouží,“ řekl ředitel festivalu Jan Hübner.

Slavnostního zahájení se v pátek účastnil i pražský primátor Pavel Bém (ODS), který si sám natočil první pivo festivalu, jež také v zápětí v rekordním čase vypil

Pivo za tolar

Festival je koncipován jako obrovská restaurace s kapacitou deseti tisíc míst k sezení ve velkoprostorových stanech a na zahrádkách. Obsluhu zajišťuje tři sta dívek a chlapců v krojích a pivo je čepováno do skleněných džbánků. Cena jednoho piva je jeden festivalový tolar, což v přepočtu činí 39 Kč.

Návštěvníci se těšili na speciality Kromě špičkového piva si mohou hosté dopřát také řadu tradičních gastronomických lahůdek a specialit, velký ohlas vzbudilo rožnící centrum, které lákalo návštěvníky svou výraznou vůní. „Grilované maso si určitě dám, zatím jsem z toho tady nadšený. Doufám, že festival zopakují i v příštím roce,“ pochvaloval si Pavel Svoboda z Prahy 10.

Konzumaci jídel a nápojů doprovází tradiční česká hudba, návštěvníci si na nic nestěžovali.„Pivo je vynikající, je tady taky krásná atmosféra, hudba je nádherná. Moc se mi tady líbí, je to paráda,“ neskrýval nadšení Zdeněk Jandourek z Prahy 4.

Brány festivalu jsou otevřeny každý den do půlnoci, slavnosti potrvají až do 1. června. Organizátoři očekávají, že na ně zavítá více než sto padesát tisíc hostů.

JAN BRODNÍČEK