VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivaři opouští hospody, vyhání je regulace

Množství piva vypitého v tuzemských hospodách a restauracích nadále klesá. Z meziročního srovnání za období leden až srpen vyplývá, že pípami proteklo v roce 2017 o 4,2 procenta piva méně než za stejné období roku 2016. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven stojí za tímto trendem zejména nové regulace, které se citelně dotýkají jak živnostníků, tak samotných konzumentů.

16.10.2017 AKTUALIZOVÁNO 16.10.2017
SDÍLEJ:

ilustrační fotoFoto: lucnibouda.cz

Z národa s tradiční hospodskou pivní kulturou se stáváme zemí plechovkového piva.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) se zlatavého moku v plechovkách v období od ledna do srpna prodalo o 46 procent více než ve stejném období loňského roku. Český pivař tak utíká z hospod k domácí spotřebě. Výčepům kromě zákazu kouření ublížily také regulace hazardu, kontrolní hlášení a elektronické evidence tržeb i snižování limitů pro uplatnění paušálů u živnostníků, říkají pivovarníci.

„Bylo dobrým zvykem se setkávat v hospodách s přáteli. Tahle tradice je teď nahrazována domácí konzumací,“ uvedla výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová. Hospodským tentokrát navzdory jejich plánům nezachránilo tržby ani horké léto, během něhož mohli kouřící pivaři spokojeně dýmat venku na předzahrádkách. Obávají se, že kvůli chladným posledním měsícům roku jejich tržby ještě více spadnou. Hovoří se proto o černém roku českého pivovarnictví.

Pípami hostinců letos v prvních osmi měsících roku proteklo o 4,2 procenta piva méně než loni. Polepšily si naopak obchodní řetězce. V obchodech se ho prodalo o čtyři procenta více než od ledna do srpna loňského roku.

„Plechovky mají pro konzumenta hodně pozitiv,“ tvrdí Ferencová. Jsou totiž lehčí než skleněné lahve a dají se rychleji vychladit. Navíc se nerozbíjejí. Pijáci se s nimi především nemusejí trmácet zpět do obchodu kvůli vrácení zálohy.

Nevýhoda? Trpí životní prostředí. Podle ekologů je  málo nádob na hliníkový odpad a málokdo je ochoten plechovky nosit do sběrných dvorů. „Lidé se sice snaží odpad třídit, ale současná právní úprava je naprosto nedostatečná,“ řekl mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos.

O necelá čtyři procenta vzrostla také obliba piva v PET lahvích. Lahvového se naopak prodalo o 2,4 procenta méně.

Pivovarníci chtějí, aby se podmínky zejména ve venkovských hospodách zmírnily. „Hospodští zde vědí nejlépe, co zákazníci chtějí. V případě, že nemají kuchyň, by měli mít možnost se sami rozhodnout, jestli budou mít kuřácký, nebo nekuřácký provoz,“ dodala Ferencová.

Jaké pivo letos nejvíc táhlo?

Podle obalu

plechovky + 46 %

v cisternách + 12,4 %

PET lahve +  4 %

minisoudky –  2 %

lahvové pivo – 2,4 %

sudové pivo – 5,6 %

Podle kategorie 

portery (silná tmavá piva) + 50,6 %

speciální piva + 19,3 %

nealkoholická +  7,5 %

ležáky +  6,2 %

výčepní piva –  3,1 %

Zdroj: ČSPS

 

Autor: Jiří Janda

Chodíte na pivo do hospody?

Ano.

44 %

Ne.

56 %

Hlasovalo: 169

Anketa byla ukončena

16.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jana Nečasová (Nagyová).
AKTUALIZOVÁNO

Za zneužití zpravodajství uložil soud Nečasové dvouletou podmínku

Jana Nečasová (dříve Nagyová) a Petr Nečas.
1

Soud vynese třetí rozsudek v kauze zneužití zpravodajství

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

Praha nechá zpracovat studii na proměnu ulice Revoluční

Hlavní město nechá zpracovat architektonickou studii na proměnu Revoluční ulice. Zadání pro studii, vypracovanou Institutem plánování a rozvoje (IPR),  v úterý schválila Rada hl. města. Praha bude nyní v tendru hledat projektanta.

Praha koupí od AVE CZ akcie Pražských služeb. Skoro je ovládne

Hlavní město prodá asi 24 procentní podíl v Pražské teplárenské firmě AVE CZ, od které koupí 19,3 procenta Pražských služeb a získá tak skoro stoprocentní podíl ve firmě, která má na starosti zpracování komunálního odpadu v metropoli. Firma zároveň vlastní malešickou spalovnu. V úterý o tom rozhodli pražští radní. Na konci listopadu se tím bude zabývat zastupitelstvo.

Záchranka: Příjem pacienta nemocnicí trvá i tři hodiny. Situace se ale zlepšuje

/INFOGRAFIKA/ Komplikovaných předání na urgentní příjem jsou už „pouze“ jednotky měsíčně. Problém je stále v nedostatku lůžek. Až tříhodinové zpoždění si podle interních dokumentů pražské záchranné služby, které získala redakce, na svůj vrub připsala letos v září motolská nemocnice, když od záchranářů nepřevzala ženu s příznaky mrtvice. Pacientku nakonec přijala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN). 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT