Písečná pláž se návštěvníkům poprvé otevře již na konci června. V provozu bude od neděle do čtvrtka, od 10. hodiny ranní do 22. hodiny večerní. Ve zbylé dny pak poslouží prostor pro tradiční farmářské trhy.

Proluka na Vítězném náměstí.
Praha 6 chystá dohodu s investorem proluky na Vítězném náměstí

Podle návštěvnosti se uzpůsobí otevírací doba 

„V pátek se prostor odklidí, aby se mohly nerušeně připravit trhy, a v sobotu po jejich ukončení se pláž znovu vytvoří," potvrdil mluvčí Prahy 6 David Polák. Podle návštěvnosti se uzpůsobí také otevírací doba.

„Pokud bychom například zjistili, že se pláž dopoledne příliš nevyužívá, přizpůsobíme hodiny tak, abychom návštěvníkům vyšli vstříc," dodává Polák. Písečná pláž bude k užívání po celé léto. S jejím odklizením se počítá až na konec září.

Antonín Engel.
Kulaťák i vodárna. Po stopách architekta Antonína Engela

Místo poslouží nejenom k odpočinku a opalování, k čemuž si lze bezplatně zapůjčit lehátka, ale na své si zde přijdou i vyznavači letních sportů. Vybírat budou z plážového volejbalu, pétanque či stolního tenisu. Nejmenší si zaskotačí ve skákacím hradu nebo vy-užijí brouzdaliště. K osvěžení v horkých dnech pomohou sprchy a chybět nebude ani tradiční plážový bar.

Zbytečný projekt?

Nápad Prahy 6 však vyvolal i bouřlivé reakce, a to především na sociálních sítích. Někteří ho vítají jako zajímavé zpestření. „Vypadá to pěkně, brouzdaliště tam je a po práci si lze zahrát nějakou hru na hřišti k tomu vybudovaném. Proč nevyužít zelenou plochu? Já tam půjdu ráda a jsem přesvědčená, že večer tam bude spousta lidí." hájí na Facebooku projekt Anna Záhorová.

Většina ale pláž považuje za nesmyslné využití prostoru. Nejčastěji kritizují chybějící přístup k vodní ploše, jenž by na pláž navazovala. „Asi bych s tím neměl problém, kdyby to dali do Podbaby k Vltavě, něco jako druhé Žluté lázně, to by mělo smysl a možná by to bylo i natrvalo, takto se jen utratí peníze na blbost, která tam bude jen jednu sezónu." tvrdí uživatel Ladislav Adamíček. Na celý projekt vyhradila městská část Prahy 6 přibližně půl milionu korun. Nelze ovšem vyloučit, že konečná částka bude vyšší. V jednání je ale také možnost spolupráce se sponzory.

Doprava na Vítězném náměstí.
Tramvají až na Strahov. Pomůže nové spojení Kulaťáku?