Zatímco na náplavce u Rašínova nábřeží či na náměstí Jiřího z Poděbrad platí provozovatelé farmářských trhů městským částem přes milion korun ročně, na náměstí Republiky se neplatí nic.

Situace se nemění 

„Přenechání takto lukrativního místa provozovateli zdarma nedává žádný smysl. Farmářské trhy v centru Prahy jsou byznys, který si na sebe vydělá. Praha 1 očividně přichází o více než milion korun ročně," uvedl pražský zastupitel Adam Zábranský (Piráti).

Na skutečnost prý bylo upozorněno už před rokem. Od té doby se situace nezměnila. Podle Zábranského nečinnost vyvolává silné pochybnosti o tom, zda se nejedná o něco více než jen o pouhé pochybení.

Trhy vznikly pro lidi, ne pro peníze

Že jde o záměr a provozovatel trhů nemá nic platit, potvrdila Pražskému deníku radnice jedničky.

„Praha 1 chtěla na tomto ideálním místě farmářské trhy. Na základě toho nám magistrát svěřil toto území. Už při vzniku farmářských trhů bylo záměrem, aby sloužily veřejnosti a ne aby šlo o zisk," uvedla mluvčí první městské části Veronika Blažková.

Provozovatel farmářských trhů firma Delicato centrum má s Prahou 1 uzavřenou smlouvu až do 20. listopadu příštího roku. Radnice zatím podle Blažkové neuvažuje o tom, že by pak měl provozovatel za trhy na náměstí Republiky platit.

Farmářské trhy jsou v hlavním městě velmi populární a narazit na ně lze v mnoha městských částech. V posledních letech jich přibývá a rozšiřují se.

Čtěte také: V centru ožije stoletá Staroměstská tržnice