„Ve svém programu počítáme s tím, že firmu musí jít založit online, s poplatkem do 500 korun a tento poplatek musí jít zaplatit kartou," uvedl Bartoš. V současnosti minimální povinné náklady na založení firmy včetně soudních a notářských poplatků činí 10.113 korun, podotkl Bartoš. Piráti to slibují realizovat v nynějších podmínkách do pěti dnů, běžnému žadateli by to trvalo až tři týdny.

Jednání pražského zastupitelstva. Ilustrační foto.
Piráti chtějí povinné zveřejňování příjmů všech zastupitelů

Piráti se rozhodli do říjnových voleb kandidovat samostatně 

Piráti v případě volebního úspěchu slibují prosadit, aby po úřadech obíhala data, ne lidé. Elektronickou cestou by mělo být možné vyřídit nové doklady včetně občanského a řidičského průkazu nebo cestovního pasu. „Například změna trvalého bydliště by neměla trvat více než deset minut," uvedl Bartoš. Lidé by podle něj měli mít možnost podat přes internet daňové přiznání, které by se mělo vejít na jednu stránku.

Piráti se rozhodli kandidovat do říjnových sněmovních voleb samostatně, dosud mají parlamentní zastoupení jen v Senátu. Podle průzkumů patří mezi strany, které mají šanci na překročení pětiprocentního limitu pro vstup do dolní parlamentní komory.

Zastupitelka Monika Krobová Hášová.
Piráti kritizují „trafiku“ pro zastupitelku ČSSD