Při procházce může pes venku sníst za chvilku téměř cokoliv. Výkal, mršinu či pohozené zbytky jídla. To mu ale nejspíše neublíží tak jako návnady záměrně poházené po sídlištích. Párek se zapíchanými svorkami ze sešívačky se objevil v pondělí ráno v pražských Letňanech.

„Ráno jsem v ulici Kuželova nalezla návnadu pro pejsky. Návnadu v podobě párku naplněného svorkami do sešívačky. Prosím o varování dalších pejskařů v Letňanech,“ napsala na facebookovou stránku Naše Letňany Lenka Pišojová. Ta vše okamžitě nahlásila na policii, která po pachateli pátrá.

Otevření nového zimního stadionu ve Strašnicích.
Ve Strašnicích byl otevřen nový zimní stadion. Nabízí dvě bruslařské plochy

Fotografie a varování Lenky spustilo na facebooku okamžitou vlnu naštvaných komentářů, a to nejen od pejskařů. „Nechápu, jak to vůbec může někoho napadnout udělat a hlavně, jaký z toho má pocit,“ vyjádřil se k příspěvku na sociální síti Honza Kopřiva.

Jestliže zvíře takovou návnadu pozře, může podle veterinářů dojít k celé řadě zdravotních komplikací. Pravděpodobné je například to, že cizí těleso proděraví stěnu žaludku nebo střeva. Dojde tak k zánětu pobřišnice a dalším komplikacím, na jejichž konci může dojít i k úmrtí. Nebezpečí je rozhodně velmi vysoké. Požití hřebíku nebo svorky ze sešívačky proto může skončit fatálně.

Fotbalista Ondřej Vaněk. Ilustrační foto.
Policisté nesmějí použít klíčový důkaz v případu fotbalisty Vaňka

Pokud se tedy vydáte se svým pejskem na procházku, buďte obezřetní a kontrolujte, co zvíře pojídá. Bránit se proti návnadám můžete nejlépe tak, že si dáte na svého psa venku pozor. Neplatí to ale jen na sídlištích a v ulicích, ale i na vlastní zahradě.

Motivace neznámých travičů jsou různé, patří mezi ně ale například štěkot psa na vašem pozemku. Pachatelé si často neberou servítky a otrávené uzeniny házejí lidem přímo do jejich zahrad. Místo toho, aby upozornili majitele na nepříjemnost, kterou podle nich zvíře způsobuje, tak se pomstí nevinnému tvorovi. Ten pak může trpět velikými bolestmi či dokonce zemřít.