Tradiční akce Pečení pro děti pořádaná Českým výborem pro UNICEF se letos koná již potřinácté. „Letos se pořádá ve prospěch našeho občanského sdružení Dejme dětem šanci, které nabízí komplexní pomoc dětem vyrůstajícím v dětských domovech. V rámci projektu „Pečení“ Český výbor UNICEF jednou za čas osloví nějakou českou organizaci a peníze se pak vybírají právě pro ni. Jinak se většinou vybírá na projekty samotného UNICEF. My jsme sem byli letos pozváni poprvé, protože jsme vznikli teprve loni,“ říká Michaela Chovancová, předsedkyně správní rady a zakladatelka o. s. Dejme dětem šanci.

Pro chuť i dobrý pocit z pomoci

Ke stánku přicházejí stále noví lidé a vybírají si něco na zub. A do kasičky přibývají mince i bankovky.

„Byla jsem se tu samozřejmě podívat již dříve, tak mohu porovnávat a zdá se mi, že lidí přišlo docela dost, protože nám přeje počasí. Výsledky budou známy až později, ale zatím to vypadá celkem dobře,“ dívá se na zapečetěnou kasičku z plexiskla, v níž se to hlavně zelená stokorunami. „Důležitý je také ten dobrý pocit, že lidé nezůstávají vůči cílům této sbírky lhostejní,“ zdůrazňuje Chovancová.

V prvních ročnících „Pečení“ se tady snad skutečně peklo, nebo si lidé z oblasti showbyznysu, kteří se akce pravidelně účastní, přinášeli něco vlastního s sebou. Dnes zde vidím především běžnou pekárenskou produkci. „Český UNICEF má navázánu spolupráci se čtyřmi či pěti pekárnami, které sem dodají to pečivo, ale my jsme si také přinesli nějaké z vlastních zdrojů, tedy přesněji od Café Savoy, jež nás podpořilo, a potom také od odborného učiliště cukrářů v Praze,“ vysvětluje Chovancová.

„Cena je dobrovolná, každý si vezme, co chce a zaplatí podle svého uvážení. Chodí sem i rodiny s dětmi, proto jsme tu udělali tu balónkovou dekoraci, máme pro děti balonky a bonbony a tím jsme tu akci trochu oživili. Prodáváme tu také teplé nápoje a k tomu originální hrníček za 70 korun plus nápoj zdarma,“ dodává pořadatelka a jde sama přiložit ruku k dílu.

Adéla Gondíková při Pečení pro děti Deníku řekla: Líbí se mi dávat dětem šanci

Nejste tady na Pečení pro děti poprvé, co vás sem láká?

Jsem tu už asi popáté, líbí se mi pomáhat. Z UNICEF se mi už smějí, volali na mě: Vy bez nás nemůžete být? Dnes je to tedy pro sdružení Dejme dětem šanci a o to, abych přišla, mě poprosila kamarádka Lucka Benešová, která s nimi spolupracuje.

Vzpomínáte si, že v těch prvních ročnících se tu skutečně peklo?

To nevím už přesně, ale zažila jsem, že děvčata z UNICEF tu dělala výrobky podle receptů, jež přinesli lidé od kumštu. Dnes už je to trochu jiné: jsou tu sponzoři a pekárny, jež to zboží dodají a my se snažíme ho co nejvíce prodat.

Líbí se vám na akci, že sdružení Dejme dětem šanci se zaměřuje na podporu konkrétních dětí žijících v dětském domově?

To se mi moc líbí. Na druhou stranu UNICEF je nedocenitelný tam, kde je třeba okamžitá pomoc. Než my pošleme pitnou vodu třeba na Haiti, tak oni ji tam již dávno rozdělují, protože tam mají své lidi, znají tamní situaci.