"Žádáme majitele psů, aby byli v blízkosti stáda ohleduplní a měli své psy na vodítku," vyzvala radnice Prahy 12 své občany. Stejnou prosbu k veřejnosti směřuje i magistrát. Vyděšené ovce se totiž mohou dostat ven z ohrady a rozutéct po okolí. Chovatelé zase riskují, že se pes zraní o elektrický ohradník.

Vysoká tráva. Ilustrační foto.
Osmička zarůstá. Se sekáním trávy otálí najatá firma

Kromě tohoto omezení má však pastva samé výhody. Podle radního pro životní prostředí Prahy 4 Ondřeje Růžičky je pronájem stáda čtyřikrát lacinější, než na kolik by vyšlo sekání. Díky tomu, že zvířata kopyty narušují zeminu, se navíc uchytí řada vzácných druhů rostlin a živočichů. V rozkopnutých drnech hnízdí blanokřídlý hmyz, na holé spasené půdě se lépe loví některým druhům brouků. "Od veřejnosti či městských částí dostáváme veskrze pozitivní reakce," sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Město si pronajímá šest stád

Magistrát si pronajal stádo poprvé v roce 2000. Navázal tím na způsob hospodaření, který byl přerušen po druhé světové válce. Nyní využívá čtyři smíšená stáda ovcí a koz a dvě stáda krav. Ve smíšených stádech převažují ovce, jež spásají hlavně trávu. Kozy naopak okusují listy dřevin.

Úklid v okolí zapomenuté a zarostlé kapličky v Rečkově u Bakova nad Jizerou.
Sekání trávy zavedlo muže až k historické kapličce, zarostlá tam stojí sto let

"Každoročně se pohybují na desítkách lokalit, především v Prokopském a Šáreckém údolí a v Trojské kotlině. Umístěna jsou ale i na několika místech v dalších částech Prahy, jako například v oblasti Radotínského údolí či na Třešňovce v Hrdlořezech, kde budou letos zhruba od konce srpna až do poloviny října," vyjmenoval Hofman. Jalovice zase magistrát využívá na podmáčených loukách. "Jedno stádo o zhruba 15 kusech bude spásat suchý poldr Čihadla po celou sezonu až do října, a druhé stádo o 11 kusech bude putovat přes louky Čimického údolí, Šeberova a Milíčova," doplnil mluvčí magistrátu.

Spásání zeleně pro hlavní město zajišťují soukromí zemědělci, kteří také čtyřiadvacet hodin dohlíží nad stády. Ročně za jejich služby Praha zaplatí asi 1,4 milionu korun. Po vzoru magistrátu si stádo obstaraly i některé městské části. Zvířata si pronajímá například Praha 4 a letos je využije pod Branickými skalami a v Krči mezi ulicemi Vídeňská a Kukučínova. "A ještě na jednom místě, které zatím nebylo určeno," doplnil mluvčí čtyřky Jiří Bigas. Od pastvy naopak ustoupil jedenáctý obvod. "Zvířata byla obyvateli přijata kladně, jako problematické se ukázalo zajištění dodržování striktního zákazu krmení," řekla mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová.

Kosení trávy ve Stromovce.
S kosou do Stromovky. Přijďte v pátek posekat trávu jako za starých časů