Samotná stavba se zkratkou DBK je architektonicky významná, v 70. letech ji stavěli ve stylu "brutalismu" a dům poskytující Pražanům veškerý servis ohledně bydlení byl otevřen v roce 1981. Po revoluci tu několik let sídlila Ikea, pak jako jedny z prvnich velké obchodní řetězce a teď slouží hlavně obyvatelům Prahy 4.

Uzavření průchodu pasáže Budějovická.
Pasáž u metra Budějovická se otevře do konce týdne, oznámil Dolínek

Jenže těm se od ledna komplikuje běžný denní provoz. Magistrát tvrdil, že poškozená terasa je v havarijním stavu, a tak výstup z metra linky C zavřel. Už v minulosti tady musely být vztyčeny kovové vzpěry. Po uzavření přibyly další. Radnice čtvrté pražské městské části takový postup kritizovala, také zástupci DBK chtěli pasáž zprůchodnit. Dokonce i ministerstvo dopravy nařídilo představitelům hlavního města, aby prověřilo možnost znovuotevření.

Přestože náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD tweetoval 7. června o tom, že se pasáž otevře, ještě minulý týden magistrát trval na svém. Jenže média přinesla zprávu o náhlé změně názoru. "V pondělí jsme se dohodli na tom, že vchod v řádu dní otevřeme. Nyní čekáme na posudek ČVUT, který nám má říct, jakým způsobem můžeme přestojkovat prostor, aby byl bezpečný," citoval pražského radního pro majetek Karla Grabeina Procházku (ANO) server Idnes.cz.

Uzavření průchodu pasáže Budějovická.
Město musí řešit stav pasáže na Budějovické. Bude průchozí?

Portál Tvarchitect.com zase uvedl citaci Petra Štěpánka, starosty Prahy 4. "Pasáž mezi severním a jižním vestibulem je klíčovým komunikačním uzlem v této lokalitě. Rozhodnutí magistrátu uzavřít podchod poškozuje všechny, nejvíc handicapované , seniory a matky s kočárky," řekl starosta Štěpánek.

Lidé totiž musí při cestě do polikliniky a na radnici použít výstup směrem k Olbrachtově ulici a následně jít buď okolo DBK, nebo po Budějovické, či Poláčkovou ulicí a zahnout do ulice Antala Staška, kde se budova DBK nachází.

Zástupce DBK Michal Donath oceňuje, že jednání s městem teď probíhají ve vzájemné shodě a směřují ke společnému cíli – bezpečnému zprůchodnění, za které převezme zodpovědnost od města soukromník. "Podmínky včetně ceny jsme ale ještě nedořešili," sdělil Pražskému deníku Donath. 

Happenning - Přejmenování stanice metra Budějovická na stanici Zpovykaná.
OBRAZEM: Stanice metra Budějovická se přejmenovala na Zpovykaná