Řeč je o legendární undergroundové hospůdce Parukářka. Její demolici si žižkovská radnice objednala už na podzim.

Tomu, že má před sebou pár posledních týdnů nebo měsíců ale nic nenasvědčuje. Stále se stává cílem řady Pražanů a prvního června se tu uskutečnily oslavy Dne dětí.

Občanská sdružení Parukářka a Žižkov se totiž počátkem roku odvolaly proti rozhodnutí odboru výstavby, který je informoval jakožto účastníky řízení pouze veřejnou vyhláškou a jeho prověření stále trvá.

„ Je pravda, že čekáme na odvolací řízení, které se může protáhnout na měsíce. Firmu, jež postaví na místě odpovídající občerstvení máme vybranou, a prodleva žádné komplikace nepřinesla. S demolicí bychom ale samozřejmě chtěli začít co nejdříve,“ sdělil za radnici Prahy 3 mluvčí Jan Sotona.

Právě za tento postoj sklidila zdejší městská část vlnu kritiky místních, ale i štamgastů. Za záchranu restaurace už vznikly dvě petice s více jak pětitisíci podpisů.

„Stále se bojíme toho, že radnice na místě postaví podnik pro bohaté, jež se nastěhující do bytů v Central parku. Sem jsme chodili rádi, protože tu bylo levné pivo,“ řekl jeden ze štamgastů Jan Havrlant.

Radní trvají na svém rozhodnutí z jednoho jediného důvodu. Výčep stojí na Parukářce už osm let načerno a má problémy i s dodržováním hygienických norem.

„Nevěřím v to, že je záměr opodstatněný. Majitel už podal na radnici žalobu. Rok s ním nikdo z úřadu nekomunikoval,“ řekl provozovatel hospůdky Vladimír Gregůrek.